Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jodiumtabletten tegen straling in trek na bevel Poetin

28-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12168 keer bekeken
  •  
930x520_pillen

In ons land worden sinds zondag meer jodiumtabletten verkocht. Drogisterijen zijn "verrast" door toename in vraag. Het het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft de overheid om advies gevraagd, aldus directeur Jos Jongstra. 

"Raadt het ministerie van Volksgezondheid iedereen aan om jodium in huis te halen? Dan moeten we mogelijk meer inslaan. We zijn in afwachting van een advies", aldus Jongstra

Uitspraak Poetin is aanleiding

Zondag droeg de Russische president Vladimir Poetin zijn leger op om nucleaire "afschrikkingsmiddelen" op scherp te zetten. Daarna nam de vraag naar jodiumtabletten toe. Het innemen van kaliumjodide, de werkzame stof in jodiumtabletten, kan de kans op schildklierkanker bij een kernramp verkleinen.

Hoeveel extra jodium er precies wordt verkocht en waar de vraag het hoogst is kon Jongstra maandag niet zeggen. "Maar ik hoor uit verschillende hoeken, van hoofdkantoren en winkels, dat er ineens veel vraag naar is." Etos, Trekpleister, DA, Kruidvat en zelfstandige drogisterijen worden vertegenwoordigd door het CBD.

Verstrekt rond kerncentrales

Gewoonlijk worden kaliumjodidetabletten verstrekt aan mensen die binnen een bepaalde afstand van een kerncentrale wonen. Drogisten helpen daarbij, maar verder zijn de voorraden jodiumtabletten in winkels zeer beperkt. "Ik denk dat er per winkel enkele losse potjes liggen." Ook bij distributiecentra zijn de voorraden klein.

Kruidvat en Trekpleister hebben al "zeker een jaar" geen jodiumtabletten meer in het assortiment, laat een woordvoerster van die bedrijven weten. "Gewoon omdat er bijna niets van werd verkocht." Dat klopt, zegt ook Jongstra. Gewoonlijk worden kaliumjodidetabletten verstrekt aan mensen die binnen een bepaalde afstand van een kerncentrale wonen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!