Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Jeugdzorg te duur voor Zuidoost Utrecht'

28-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgkosten_26.jpg
De vijf gemeenten die samen de regio Zuidoost Utrecht vormen, komen zeker 15 miljoen euro tekort om de jeugdzorg vanaf volgend jaar te kunnen betalen. Dat komt omdat met name in Zeist en Utrechtse Heuvelrug veel instellingen staan waar kinderen uit het hele land worden opgevangen, terwijl de gemeenten daarvoor geen extra geld van het Rijk krijgen.
'Onvoldoende budget'
De vijf gemeenten kunnen door het ,,in grote mate onvoldoende budget'' geen afspraken maken met zorgaanbieders, schrijven zij in een brandbrief die dinsdag is verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Aantal kinderen per gemeente
Vanaf 2015 draagt het Rijk alle taken op het gebied van jeugdzorg over aan de gemeenten. Die krijgen daarvoor een budget, dat is gebaseerd op het aantal kinderen per gemeente dat in de jeugdzorg zit. Omdat het om een ingewikkelde taak gaat, gaan veel gemeenten samenwerken. Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug doen dat ook.
'Jongeren komen uit het hele land'
In de regio Zuidoost Utrecht zijn onder andere verschillende gesloten jeugdinstellingen gevestigd voor jongeren die door de rechter uit huis worden geplaatst. ,,Dat zijn jongeren uit het hele land die na behandeling weer teruggaan naar de gemeente waar ze vandaan komen. Het budget houdt geen rekening met deze zware en dure vormen van jeugdhulp'', schrijven de gemeentebesturen. Het Utrechtse provinciebestuur en de zorgaanbieders in de regio onderschrijven de brief aan Van Rijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!