Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jeugdzorg hoopt dat overheid beloofde miljarden werkelijk overmaakt

28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
623 keer bekeken
  •  
jeugd jeugdzorg 1127

Jeugdzorg Nederland hoopt dat het beloofde extra geld voor de jeugdzorg ook "daadwerkelijk door het Rijk wordt uitbetaald aan gemeenten" en dat het "gesteggel tussen die twee" daarmee ook stopt, aldus een woordvoerster. Zij gaat er vanuit dat de beloofde miljarden vervolgens ook echt bij de jeugdzorg zelf terechtkomt.

Van dat laatste is Jeugdzorg nog niet zeker. "Gemeenten hebben enorme tekorten, je kan denken dat ze die dan aanvullen en 'that's it'." Jeugdzorg Nederland kan volgens de woordvoerster niet beoordelen of er genoeg geld in een gemeente is, maar ze is wel duidelijk over waar de extra miljarden heen moeten. "Naar de specialistische jeugdzorg, zoals naar leefgroepen, jeugd-ggd, pleegzorg en jeugdrecensenten."

Meerjaren miljardenplan kabinet voor jeugdzorg

Het demissionair kabinet bespreekt vandaag een rapport van een arbitragecommissie waarin volgens ingewijden staat dat het Rijk meer geld moet geven aan gemeenten voor jeugdzorg. In het eerste jaar zou het gaan om 1,9 miljard euro, en vervolgens voor 2023 en 2024 om 1,6 miljard. Jeugdzorg Nederland verwacht dat het kabinet niet om het vroegtijdig uitgelekte advies van die commissie heen kan, maar moet nog zien hoeveel het Rijk echt overmaakt. "Er zijn de afgelopen jaren veel rapporten geweest waarin gemeenten moord en brand schreeuwen dat er te weinig geld is", verklaart de woordvoerster het voorbehoud.

FNV Zorg & Welzijn nog niet in 'juichstand'

Ook FNV Zorg & Welzijn zegt nog niet in de "juichstand" te staan. De bond wacht het gesprek af van 1 juni met staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), waarin de organisatie zal aangeven dat de jeugdzorg op een andere manier georganiseerd moet worden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!