Kassa

Jeugdzorg hoopt dat overheid beloofde miljarden werkelijk overmaakt

28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
593 keer bekeken
  •  
jeugd jeugdzorg 1127

Jeugdzorg Nederland hoopt dat het beloofde extra geld voor de jeugdzorg ook "daadwerkelijk door het Rijk wordt uitbetaald aan gemeenten" en dat het "gesteggel tussen die twee" daarmee ook stopt, aldus een woordvoerster. Zij gaat er vanuit dat de beloofde miljarden vervolgens ook echt bij de jeugdzorg zelf terechtkomt.

Van dat laatste is Jeugdzorg nog niet zeker. "Gemeenten hebben enorme tekorten, je kan denken dat ze die dan aanvullen en 'that's it'." Jeugdzorg Nederland kan volgens de woordvoerster niet beoordelen of er genoeg geld in een gemeente is, maar ze is wel duidelijk over waar de extra miljarden heen moeten. "Naar de specialistische jeugdzorg, zoals naar leefgroepen, jeugd-ggd, pleegzorg en jeugdrecensenten."

Meerjaren miljardenplan kabinet voor jeugdzorg

Het demissionair kabinet bespreekt vandaag een rapport van een arbitragecommissie waarin volgens ingewijden staat dat het Rijk meer geld moet geven aan gemeenten voor jeugdzorg. In het eerste jaar zou het gaan om 1,9 miljard euro, en vervolgens voor 2023 en 2024 om 1,6 miljard. Jeugdzorg Nederland verwacht dat het kabinet niet om het vroegtijdig uitgelekte advies van die commissie heen kan, maar moet nog zien hoeveel het Rijk echt overmaakt. "Er zijn de afgelopen jaren veel rapporten geweest waarin gemeenten moord en brand schreeuwen dat er te weinig geld is", verklaart de woordvoerster het voorbehoud.

FNV Zorg & Welzijn nog niet in 'juichstand'

Ook FNV Zorg & Welzijn zegt nog niet in de "juichstand" te staan. De bond wacht het gesprek af van 1 juni met staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), waarin de organisatie zal aangeven dat de jeugdzorg op een andere manier georganiseerd moet worden. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Dysto
Dysto30 mei 2021 - 8:14

Geld in een zinkend schip pompen is nooit praktisch. Jeugdzorg en bv de thuiszorg wordt nu door ambtenaren behandeld die hier niet voor zijn opgeleid. Budgettaire besluiten worden op basis van een medische indicatie of een verslag van een wijkteam-medewerker gemaakt. Daardoor worden er geen juiste maar goedkope beslissingen genomen. Het vereist expertise om een situatie te analyseren. Alleen een financiële analyse schiet tekort. Pomp het beloofde geld in het samenstellen van een expertise groep. De ambtenaren die over de financiën gaan, kunnen zich dan met hun vak bezighouden. En krijgt iedere aanvraag of hulpvraag een eerlijke behandeling. Stel eerst vast wat er nodig is per aanvraag, ga daarna kijken waar het geld vandaan moet komen.

Helen 66
Helen 6628 mei 2021 - 11:55

Ik vrees dat dit extra geld voor Jeugdzorg NIET terecht komt waar het voor is bestemd te weten Jeugdzorg. Net zoals vorig jaar de extra 10 miljoen in mijn Gemeente voor WMO niet terecht kwam bij WMO, maar linea recta in een buffer werd gestopt. Een buffer waar al tientallen miljoenen inzitten. Desondanks worden wij dit jaar voor de zoveelste keer gekort op uren van PGBbegleider van mijn zoon met het Syndroom van Asperger (vorm van autisme). Zelfs degene die namens de Gemeente de jaarlijkse keukentafelgesprekken voert, gaf toe dat zij de opdracht van de Gemeente had mee gekregen te bezuinigen!!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!