Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Jeugdtop tegen hoge werkloosheid onder jongeren

28-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3480472.jpg
Kabinet, gemeenten, werkgevers en de vakbeweging steken maandag de koppen bij elkaar in de strijd tegen de oplopende jeugdwerkloosheid nu met de economische crisis. De staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) hopen afspraken te maken om hun actieplan tegen de jeugdwerkloosheid in dertig regio's uit te rollen.
Jongeren die niet aan de slag komen, moeten volgens het kabinet gestimuleerd worden om zoveel mogelijk door te leren. Met een beter diploma staan zij sterker op de arbeidsmarkt als de crisis voorbij is.
Werkgevers hebben al eerder toegezegd dat ze 25.000 (leer)werkplekken beschikbaar willen stellen voor jongeren die drie maanden na het behalen van hun diploma nog geen baan hebben gevonden. Inmiddels wordt al in onder meer de bouw, zorg en metaal gewerkt aan afspraken met vakbonden om miljoenen euro's te investeren in opleidings- en werkplekken voor de jongeren die in deze sectoren willen werken.
Het kabinet investeert tot in 2011 in totaal dik een half miljard euro in de strijd tegen de oplopende jeugdwerkloosheid. Daarvan gaat ongeveer 300 miljoen euro naar onderwijs om te proberen jongeren zo lang mogelijk op school te houden. De MBO-Raad onderzoekt bijvoorbeeld wat de plannen zijn van pas afgestudeerde mbo'ers, zodat kan worden ingegrepen als zij werkloos dreigen te raken. Vrijdag werd bekend dat van mbo-examenleerlingen dit jaar 30 procent een baan heeft en 47 procent is van plan door te studeren. Voor 14 procent geldt dat zij werk zoeken of nog niet weten wat zij na hun mbo-opleiding willen doen.
Naast de 'schoolverlaters' en de 'baanverliezers' is er een derde groep jongeren waar het Actieplan zich op richt. Dit zijn de 'extra kwetsbare jongeren', bijvoorbeeld jongeren met een Jeugdzorg-achtergrond. Het gaat om een jaarlijkse stroom van bijna 30.000 jongeren die de arbeidsmarkt betreden. Zij hebben het altijd al moeilijk op de arbeidsmarkt en nu lopen ze extra risico om weggeduwd te worden, bijvoorbeeld omdat andere jongeren onder hun niveau gaan zitten en hun banen dus 'wegkapen'. Het is de groep waar minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet zich extra sterk voor maakt. Op zijn initiatief is voor deze groep jongeren specifiek 40 miljoen euro vanuit de begroting Jeugd en Gezin in het Actieplan beschikbaar.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor