Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jetten onderzoekt alternatieven mocht Rusland gaslevering stoppen

08-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
gas gasaansluiting 1127

Nederland bekijkt de alternatieven voor Russisch gas, voor het geval de levering daarvan stopt. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet ons land rekening houden met de "meest negatieve scenario's" voor de energievoorziening, vanwege de oorlog in Oekraine. Rusland heeft al gedreigd de kraan dicht te draaien.

Als dat echt gebeurt, zal er volgens Jetten een "serieus tekort" ontstaan en "verdere prijsstijgingen."

'Europa moet sneller energie-onafhankelijk worden'

"Als je het helemaal zonder Russisch gas moet doen, betekent dat voor Europa 40 procent minder gas. Dan moet je dus uit andere landen snel nieuwe import regelen, maar vooral ook dat je het gasverbruik serieus terug moet gaan dringen", aldus de minister.

Volgens Jetten is het van belang dat Europa "veel sneller" energie-onafhankelijk wordt. Toch wordt ook gesproken met onder meer Algerije over gasleveranties. Ook zegt de minister dat groene waterstof een alternatief zou kunnen worden. Verder hoopt hij dat mensen kijken hoe ze hun gasverbruik kunnen terugdringen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten.

Gronings gas 'allerlaatste optie'

Duitsland overweegt langer gebruik te maken van steenkool voor zijn energievoorziening. Dat is "voor Nederland geen optie", zegt de minister. "Maar ik snap wel dat elke Europese lidstaat nadenkt wat ze moet doen in het allerslechtste scenario, en wat alternatieve bronnen zijn." Gronings gas omschreef hij vorige week als een "aller-, allerlaatste redmiddel". ANP

Meer over:

gas, gasprijzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!