Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander minder snel afgesloten van energie door nieuwe regels

26-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1277 keer bekeken
  •  
gas_energie

Nederlanders worden vanaf woensdag minder snel afgesloten door hun energieleverancier vanwege nieuwe regels die energieminister Rob Jetten heeft doorgevoerd. Het gaat om een tijdelijke regeling die voor meer ademruimte moet zorgen bij huishoudens nu de energierekening door de oorlog in Oekraïne erg hoog is.

Energiemaatschappijen moeten nu niet één maar drie betalingsherinneringen gaan versturen als mensen hun rekening niet betalen, met tussenpozen van veertien dagen.

Actiever contact zoeken met de klant bij wanbetaling en klanten “in principe” niet afgesloten

Ook moeten energieleveranciers volgens de tijdelijke regels op verschillende manieren contact opzoeken met de klant als die niet betaalt. Bijvoorbeeld door ze niet alleen te benaderen via de mail, maar ook door te bellen. 

Tot april 2023 worden klanten bovendien "in principe" niet afgesloten van energie als ze geen rekeningen betalen. Voorwaarde is wel dat ze in contact blijven met de energieleverancier over een betalingsregeling.

Gemeente wordt erbij betrokken als iemand toch afgesloten dreigt te worden

Als iemand toch op het punt staat om te worden afgesloten van energie, dan moeten energiebedrijven contact opnemen met de gemeente. Deze moet op haar beurt een laatste poging doen om te voorkomen dat de klant wordt afgesloten.

Regeling om mensen in nood alvast te helpen

Het kabinet heeft al meerdere maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen hun rekeningen nog kunnen betalen. Vanaf november geldt een prijsplafond op de energierekening. Ook worden begin volgend jaar diverse koopkrachtmaatregelen van kracht. 

Jetten verwacht dat deze maatregelen pas in de loop van de winter effect gaan hebben. Daarom wil hij consumenten met deze regels alvast helpen.  ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Marcel-Koop
Marcel-Koop1 nov. 2022 - 12:42

Ik lijd aan het zeldzaam soort ziekte mijn thermostaat kan niet omlaag staat op 24° Ik heb die warmte nodig anders verrek ik van de pijn. Door mijn bot tumoren is het dragen van kleding wat druk veroorzaakt op mijn huid en op de tumoren erg pijnlijk dus kleding dragen is ook al een uitdaging Ik zoek ook naar andersoortige kleding die geen druk veroorzaken.

gerardvantol
gerardvantol28 okt. 2022 - 15:08

Het zou nog beter zijn als meneer Jetten en mevrouw Kaag eens ophielden met geld in bodemloze putten te flikkeren.

mkp
mkp28 okt. 2022 - 10:19

Als je energiecontract nog een jaar geldig is, krijg je dan toch ook de compensatie van € 190,- is wel raar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!