Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Je eigen moestuin starten doe je zo

18-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
20140218-kassagroen-moestuin_1_01.jpg
Heb je een tuin met bloemen en planten, maar wil je dit jaar iets anders, dan kan je kiezen voor je eigen groenten telen. Wij hebben de allereerste stapjes om een moestuin te beginnen op een rijtje gezet. Groenten hebben vier elementen waar ze op leven: lucht, water, zon en aarde. Het bijhouden van je moestuin kost tijd en geduld. Begin dus met een klein stukje grond, bijvoorbeeld één à twee vierkante meter. 
Water en lucht
Tuin: als je een moestuin in de tuin begint dan valt er in Nederland vaak genoeg regen om de grond te voorzien van water. Als het een aantal dagen droog is, geef dan zelf water.
Balkon: voor een moestuin op je balkon is het belangrijk om dagelijks water geven. De regen komt vaak minder goed op het balkon. Daarnaast kunnen planten op het balkon niet op zoek naar grondwater met de wortels, dat wat planten in een tuin wel kunnen als ze het even met minder water moeten doen.
Zon
Of je nu een moestuin begint in je tuin of op het balkon, in beide gevallen is het belangrijk dat er voldoende zon op staat. Zonder zon groeien de groente en fruit een stuk minder goed. Kijk dus goed in welke hoek je begint. 
Aarde/grond
Tuin: veel tuinen hebben niet de ideale moestuinbodem. Om te kijken of de grond goed is kun je een bodemonderzoekje doen. Met een grondboor of schep neem je een grondmonster en kijk of de grond goed is. Verwijder restjes van oude wortels en stukjes steen in de grond. Als de grond vooral bestaat uit zand, meng de grond dan met compost en mest. Dit voedt de grond, maakt het luchtig en geeft het structuur. Je kunt alle dierlijke mest gebruiken zolang het van planteneters komt. Denk aan schapenpoep, koeienpoep, konijnenkeutels of paardenpoep van een manege in de buurt. Compost kun je zelf maken door je eigen gft-afval te verzamelen en te laten composteren. Voor de bodem zijn regenwormen ook handig. Deze graven gangen die de grond luchtig maakt. Ook eten de regenwormen resten van oude wortels en hun poep is een goede voeding voor de bodem. Balkon: voor de bakken van je balkon kun je aarde kopen. Deze aarde kun je ook verzorgen met compost. Heb je een schutting naast je tuin? Dan kun je ook kiezen voor klimmende groenten. Denk aan komkommers of boontjes. Meer over deze informatie vindt je hier en hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!