Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Japanse mobieltjesfabrikanten fuseren

13-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3614870.jpg
Drie grote technologieconcerns in Japan bundelen hun krachten op het gebied van mobiele telefoons. Het gaat om NEC, Hitachi en Casio, die samen de op een na grootste fabrikant van mobieltjes vormen op de Japanse markt. Dat maakten zij maandag bekend.
De krachtenbundeling is uit nood geboren. NEC en Hitachi kampen door de sterke economische neergang met zware verliezen. De gezamenlijke onderneming die Hitachi en Casio al sinds 2004 hadden met de fabricage van mobiele telefoons is ook in de rode cijfers beland.
Naar verwachting kan de combinatie vooral de ontwikkelingskosten van mobiele telefoons omlaag brengen. Met de ontwikkeling van een nieuwe mobiele telefoon is op de technologisch zeer geavanceerde Japanse markt soms wel 10 miljard yen (75 miljoen euro) gemoeid.
De fusie moet in april volgend jaar een feit zijn, zo maakten de drie partijen maandag bekend. NEC wordt de grootste aandeelhouder met een belang van ruim 70 procent. Casio krijgt 20 procent in handen, voor Hitachi is ruim 9 procent weggelegd.
Op de Japanse markt is Sharp marktleider, de huidige nummer twee is Panasonic. Buitenlandse fabrikanten van mobiele telefoons hebben moeite er een stevige voet aan de grond te krijgen, omdat de technologische ontwikkelingen er zeer snel gaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!