Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Huis kopen moeilijk voor Jan Modaal'

25 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
huis raam keuken 1127

Mensen met een gemiddeld inkomen moeten hard zoeken, willen ze in Nederland nog aan een koophuis komen. Het aanbod van betaalbare woningen is beperkt, meldt hypotheekbemiddelaar De Hypotheker op basis van eigen onderzoek.

De modale eenverdiener heeft volgens De Hypotheker een bruto-inkomen van 32.700 euro per jaar. Momenteel kan die uit slechts 4,3 procent van het aanbod van huizen op woningsite Funda kiezen. Het gaat dan om huizen tot 150.000 euro.

Meer keuze in het noorden

In de provincies Utrecht en Noord-Brabant is de situatie het meest precair. Daar valt nog geen 2 procent van het woningaanbod binnen het bereik van de modale eenverdiener. Dat staat in schril contrast met de noordelijke provincies als Groningen, Friesland en Drenthe. Daar is 10 tot 20 procent van het woningaanbod betaalbaar voor Jan Modaal. Ook in Zeeland zijn die percentages van toepassing.

Tweeverdieners

Tweeverdieners hebben vanzelfsprekend meer keuze. Zij kunnen, met een gezamenlijk inkomen van 62.500 euro, uit een derde van het woningaanbod kiezen. Daarbij gaat het om woningen van maximaal 300.000 euro. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!