Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jaarlijks terugvragen kinderopvangtoeslag niet mogelijk

16-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Op 15 december 2012 besteedde Kassa aandacht aan de veranderingen die de Belastingdienst heeft ingevoerd bij het terugvragen van de kinderopvangtoeslag. Tot vorig jaar kon je de aanvraag voor kinderopvangtoeslag indienen zoals jou het uitkwam, jaarlijks of maandelijks. Sinds 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om deze jaarlijks terug te vragen en kan het alleen nog maar maandelijks, met een terugwerkende kracht van een maand worden terug gevraagd. In de uitzending van 15 december 2012 komen verschillende ouders aan het woord die niet op de hoogte waren van deze veranderingen en daarom dus soms duizenden euro's mislopen. Dit zijn ouders die in 2012 voor het eerst gebruik maken van de kinderopvang en die van mening zijn dat ze niet op deze veranderingen zijn gewezen door de Belastingdienst of hun kinderopvangorganisaties.
Klachten
Na de uitzending meldden zich bij de redactie van Kassa ook vele ouders die al jaren hun kinderopvangtoeslag jaarlijks aanvragen en die dit plots niet meer konden doen in 2012. Daardoor lopen ook zij soms duizenden euro's aan toeslag mis. We hebben goed nieuws voor deze groep ouders.
Terugwerkende kracht
Het Ministerie van Sociale Zaken heeft ons laten weten dat wanneer je eenmaal (met terugwerkende kracht) een aanvraag indient voor kinderopvangtoeslag, dat deze aanvraag dan ook voor de toekomst geldt. Voor ouders die bijvoorbeeld in 2012 hun kinderopvangtoeslag voor 2011 in één keer hebben aangevraagd, geldt deze aanvraag ook voor 2012, tenzij je hebt aangegeven dat je geen toeslag voor 2012 wilt ontvangen. Overigens kunnen ook deze ouders vanaf nu de kinderopvangtoeslag alleen nog met terugwerkende kracht van maximaal een maand aanvragen.
'De klager wint!'
Goed nieuws vindt ook Gjalt Jellesma van BOinK , de belangenorganisatie voor ouders met kinderen in de kinderopvang. "We zijn er nog lang niet", vertelt hij in de uitzending van Kassa. "De aanhoudende klager wint, dat blijkt wel weer. We gaan gewoon verder voor de ouders die in 2012 voor het eerst de kinderopvangtoeslag moesten terug vragen. Ook zij moeten hun geld gewoon kunnen terug krijgen en niet het slachtoffer worden van deze verandering in regeltjes."
Update
Na onze uitzending is gebleken dat de uitleg van het Ministerie van Sociale Zaken over de veranderingen in het aanvragen van de kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht van een jaar, niet op de juiste manier is geïnterpreteerd. Ouders die bijvoorbeeld in juli 2012 met terugwerkende kracht van een jaar de kinderopvangtoeslag over juli 2011 tot 30 juni 2012 willen terug vragen krijgen wel het geld terug over alle maanden van 2011, maar voor het jaar 2012 krijgen ze alleen juni en juli terug. In de uitzending wordt de suggestie gewekt dat ouders ook alle maanden van 2012 terug zou kunnen krijgen tot en met juni 2012. Dat is dus niet het geval. Meer informatie is op de website van de Belastingdienst te vinden.
Update 2
Naar aanleiding van onze eerste uitzending over de kinderopvang heeft Manja Smits (SP) vragen gesteld aan minister Asscher. Manja Smits is zeer ontevreden over de reactie en overwegen vervolgstappen te ondernemen. Bijgaand de antwoorden van de minister op de vragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!