Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jaarlijks 800 inbraken via onveilige sleutelkluisjes

28-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5163 keer bekeken
  •  
930x520 Sleutelkluisje
Ieder jaar zijn zo’n 800 huishoudens het slachtoffer van een inbraak doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. Het is Kassa zaterdagavond zelf gelukt zo’n kluisje in maar 15 seconden open te breken. Hoewel ouderenbond KBO-PCOB en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid al jaren waarschuwen is het probleem met de kluisjes nog steeds niet opgelost.
Voor hulpverleners
Sleutelkluisjes worden gebruikt om hulpverleners voor de thuiszorg of personenalarmering binnen te laten bij cliënten thuis. Die zijn vaak niet in staat om zelf de deur te openen. Daarom stoppen ze hun huissleutel in het kluisje naast de voordeur. Hulpverleners kunnen die openen met een code en daarna met de sleutel naar binnen.
150.000 onveilige sleutelkluisjes
Maar veel van de sleutelkluisjes zijn onveilig. Ouderenbond UnieKBO, dit jaar na een fusie met de PCOB verder als KBO-PCOB, stelde in 2014 dat er 150.000 onveilige sleutelkluizen zonder het Politie Keurmerk Veilig Wonen aan de gevels in Nederland hangen. Recentere cijfers heeft de bond niet, maar de KBO-PCOB denkt dat het aantal maar zeer beperkt is gedaald.
Makkelijk open te breken
Een redacteur van Kassa zonder eerdere ervaring probeerde 3 veelgebruikte sleutelkluizen zonder keurmerk open te breken. De ‘Masterlock 5415D’ was in 75 seconden open en de ‘Vinz sleutelkluis met code voor buiten’ bleek gekraakt in 25 seconden. De ‘Masterlock 5401D’, door verschillende winkels aangeprezen als de meest verkochte sleutelkluis, spant de kroon. Het kluisje bezweek in slechts 15 seconden.
Gecertificeerde sleutelkluisjes
KBO-PCOB adviseert de kluizen zonder politiekeurmerk niet langer te gebruiken. In plaats daarvan moet voor gecertificeerde sleutelkluizen worden gekozen of een alternatief waarbij mantelzorgers de deur voor professionele zorgverleners openen. Sowieso is de ouderenbond geen fan van de sleutelkluizen die zichtbaar naast de deur zijn geplaatst. Criminelen zien volgens de bond aan de sleutelkluis dat er een kwetsbare bewoner is die misschien makkelijk in een babbeltruc trapt.

Bekijk hieronder het fragment terug van de uitzending van zaterdag 28 januari 2017.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!