Kassa

Jaarlijks 800 inbraken via onveilige sleutelkluisjes

  •  
28-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2734 keer bekeken
  •  
930x520 Sleutelkluisje
Ieder jaar zijn zo’n 800 huishoudens het slachtoffer van een inbraak doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. Het is Kassa zaterdagavond zelf gelukt zo’n kluisje in maar 15 seconden open te breken. Hoewel ouderenbond KBO-PCOB en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid al jaren waarschuwen is het probleem met de kluisjes nog steeds niet opgelost.
Voor hulpverleners
Sleutelkluisjes worden gebruikt om hulpverleners voor de thuiszorg of personenalarmering binnen te laten bij cliënten thuis. Die zijn vaak niet in staat om zelf de deur te openen. Daarom stoppen ze hun huissleutel in het kluisje naast de voordeur. Hulpverleners kunnen die openen met een code en daarna met de sleutel naar binnen.
150.000 onveilige sleutelkluisjes
Maar veel van de sleutelkluisjes zijn onveilig. Ouderenbond UnieKBO, dit jaar na een fusie met de PCOB verder als KBO-PCOB, stelde in 2014 dat er 150.000 onveilige sleutelkluizen zonder het Politie Keurmerk Veilig Wonen aan de gevels in Nederland hangen. Recentere cijfers heeft de bond niet, maar de KBO-PCOB denkt dat het aantal maar zeer beperkt is gedaald.
Makkelijk open te breken
Een redacteur van Kassa zonder eerdere ervaring probeerde 3 veelgebruikte sleutelkluizen zonder keurmerk open te breken. De ‘Masterlock 5415D’ was in 75 seconden open en de ‘Vinz sleutelkluis met code voor buiten’ bleek gekraakt in 25 seconden. De ‘Masterlock 5401D’, door verschillende winkels aangeprezen als de meest verkochte sleutelkluis, spant de kroon. Het kluisje bezweek in slechts 15 seconden.
Gecertificeerde sleutelkluisjes
KBO-PCOB adviseert de kluizen zonder politiekeurmerk niet langer te gebruiken. In plaats daarvan moet voor gecertificeerde sleutelkluizen worden gekozen of een alternatief waarbij mantelzorgers de deur voor professionele zorgverleners openen. Sowieso is de ouderenbond geen fan van de sleutelkluizen die zichtbaar naast de deur zijn geplaatst. Criminelen zien volgens de bond aan de sleutelkluis dat er een kwetsbare bewoner is die misschien makkelijk in een babbeltruc trapt.

Bekijk hieronder het fragment terug van de uitzending van zaterdag 28 januari 2017.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Richard28
Richard2831 jan. 2017 - 16:24

Ik kan het slimme deurslot van Invited Smart Lock aanraden. Heeft ook een politiekeurmerk en is dus veilig. Ik ben zeer blij met dit product wat zeker naar behoren functioneert!

BPT
BPT30 jan. 2017 - 10:27

Wij hebben de uitzending van afgelopen zaterdag gezien aangaande sleutelkastjes, wij hebben hier de oplossing voor!Met de huidige sleutelkastjes die opengebroken worden is een inbraak dan wel een inbraak er zijn immers geen braaksporen, de verzekering zal ten alle tijden moeilijk doen. Wij hebben hiervoor de oplossing, géén zichtbare sleutelkluisje die men kan openbreken maar een motorcilinder die aan de binnenkant van de woning zit, die door middel van een digitale app op de smartphone bediend kan worden. De eigenaar geeft zogenaamde digitale sleutels weg aan diegene die van de toegang gebruik mogen maken. Het systeem past praktisch op iedere deur zonder ingrijpende werkzaamheden aan de deur. BPT biedt een compleet en flexibel toegangssysteem, bedienbaar met de gratis app op de eigen mobiele telefoon. Voor iedereen die dit niet wil of kan is gebruik van de gewone sleutel mogelijk. Het systeem past op praktisch iedere deur en is snel en eenvoudig te installeren. Optioneel is een afstandsbediening leverbaar. Door het eenvoudige en betrouwbare sleutelbeheer is dit systeem uitermate geschikt voor toepassing in de thuiszorg, bewaking en alarmopvolging, scholen, recreatie, distributie, woningbouw, studentenwoningen, detailhandel en de particuliere markt. Het systeem kunnen worden geopend op basis van Bluetooth Low Energy (BLE) en worden beheerd op het beheerplatform, bereikbaar via een standaard internetbrowser. Hierdoor kan op afstand toegang worden verleend en/of geweigerd. Standaard werkt het systeem samen met moderne smartphones welke voorzien zijn van een geschikte Android of iOS versie, IPhone wordt snel ook inzetbaar. Wij gaan dan ook hiermee verder om contact op te nemen met Kassa en ouderenbond om dit Item verder in de markt te bespreken, uiteraard maken wij graag vrijblijvend een aanbieding om u een veilige toegang te verlenen.U kunt contact met ons opnemen via email: sales@brullgroup.nl  of per telefoon +31(0)43-365 59 22

manfredoxv
manfredoxv29 jan. 2017 - 13:25

Ik heb pas ook zo'n kastje gekocht en heb er op eenvoudige wijze een alarm ingemaakt. Kosten 2 a 3 euro.Als je het kastje open doet dan gilt hij heel de wijk bijelkaar. Na sluiten gaat hij uit. Maar je hoor hem bij gebruik altijd. De buren worden attent gemaakt dat ik mijn sleutel weer vergeten ben. En hoe vaak moet je nou in zo'n kastje zijn? Allleen af en toe de batterijen vervangen.Trouwens in het filmpje werdt alleen het kastje van de muur geslagen en niet geopend.

nico berrens
nico berrens29 jan. 2017 - 8:41

Er werdt gezegd dat zo'n kluisje 20 euro per maand of meer kost waarom zijn jullie daar niet verder op ingegaan zo is dit hele item maar een slap verhaal.

Ben stiles
Ben stiles29 jan. 2017 - 2:59

6 commentaren (incl deze) en 3x reklame. Daar moet normaliter voor betaalt worden. Het lijkt zo ook wel een beetje op diefstal (afgezien van t feit dat het onhandig en ongepast is om dit te doen).

DLCCARE
DLCCARE29 jan. 2017 - 2:06

En maar roepen dat alle kluisjes veilig zijn. Tuurlijk.....net zoals 1+1=3 is. Er is uiteraard wél een veilige oplossing... TELELOCK ! Dit slot voldoet aan alle veiligheidseisen, is volledig SKG***R goedgekeurd, ook de motor.  Telelock is een Nederlandse uitvinding, in Nederland gemaakt door een Nederlandse ontwikkelaar en geschikt voor elke Nederlandse deur.  U kunt het kopen of huren (gewoon per maand en geen wurgcontracten) en professioneel laten monteren door een gecertificeerd en erkend Telelock bedrijf.  Meer informatie en wat de mogelijkheden zijn, mail naar info@dlccare.nl of kijk op www.telelock.nl

Rob Arens
Rob Arens28 jan. 2017 - 23:49

Zorgverlener spreekt over abonnement van 20 euro per maand. Gepresenteerde oplossing kost ca 150 euro.  In ca 1 jaar kosten terugverdiend als je ook nog rekening houdt met installatie kosten. Vermoedelijk te veel werk voor redactie om goed te oNderzoeken.

dees1957
dees195728 jan. 2017 - 20:21

Er is een veilige en voordelige oplossing voor de onveilige sleutelkluisjes. Zie www.connect-service.nl 

Oppi
Oppi28 jan. 2017 - 19:44

Dhr. Krol is weer een keer geschrokken,ik ben ook geschrokken dat Kassa deze charlatan in Kassa laat optreden.

kassamark
kassamark28 jan. 2017 - 19:01

Veilige en betaalbare oplossingen zijn beschikbaar!! Phoniro de marktleider in digitaal sleutelmanagement uit Zweden biedt al ruim 10 jaar een digitale sleutel oplossing die aansluit op de behoeftes van de zorg. Deze oplossing zijn sinds enkele jaren ook beschikbaar in Nederland. Helaas zijn ouderen en zorgorganisaties nog niet op de hoogte van deze oplossing die veilig is, een zeer korte installatietijd kent en efficiëntie brengt in het zorgproces. Deuren worden geopend met een app op de smart Phone of tablet. Zonder pasjes of codes, maar met een digitale sleutel. De hiermee te bedienen elektronische motorcilinder wordt eenvoudig, zonder bouwkundige aanpassingen aan de binnenzijde van de deur gemonteerd. Door de uniforme maatvoering past de motorcilinder in vrijwel alle woningdeuren. Voor de overige deuren heeft Phoniro een aantal oplossingen waaronder de SKG goedgekeurde Phoniro elektronische Key-Safe. Dit is een elektronisch sleutelkluis die met de snap-on beugel zeer snel en eenvoudig aan de bestaande deur wordt gemonteerd of stevig aan de muur worden verankerd. www.phoniro.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!