Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ja-nee-sticker krijgt digitale vervanger

19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5095 keer bekeken
  •  
reclame folders ja-ja-sticker

De Ja-nee en Nee-nee stickers om ongevraagde kranten en folders uit de brievenbus te weren krijgen in 2023 een digitale vervanger. Mensen kunnen online of telefonisch aangeven of ze wel of geen huis-aan-huisbladen of reclamefolders willen ontvangen. 

Dit systeem heet InMijnBus en is bedacht door de folderbranche. Ter introductie krijgen alle huishoudens straks een kaart met daarop onder meer een QR-code die verwijst naar een site waar je je voorkeur kunt aanpassen. Voor wie niets doet blijft de situatie zoals het nu is, want folderbezorgers zullen eerst overal in Nederland noteren welke adressen wel en welke geen sticker hebben.

Controletaak voor bezorgers

Voor de circa 40.000 folderbezorgers in Nederland brengt het nieuwe systeem een uitdaging met zich mee. Zij moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken op welke adressen ze wel drukwerk mogen bezorgen en waar niet, aldus MailDB, de brancheorganisatie die de huidige brievenbusstickers uitgeeft.

Vanaf april dit jaar vinden eerst nog proeven plaats in verschillende wijken in het land. Komende zomer zullen dan de eerste steden overgaan naar InMijnBus en volgend jaar moet heel Nederland over zijn. Voor die tijd komt er ook nog een publiekscampagne. Daarin wil MailDB de veranderingen extra onder de aandacht brengen.

'Modern alternatief voor sticker'

"Op deze nieuwe manier willen we folders voor de toekomst behouden", zegt voorzitter Thomas Hopman van MailDB. Een op de drie huishoudens geeft volgens Hopman nu via een sticker aan dat ze geen folders willen. Hij denkt dat dit aantal alleen maar toeneemt als er niets verandert. Er zijn ook al meerdere gemeentes die de zaken omgedraaid hebben. Daar krijgen alleen mensen met een speciale ja-sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk.

"In de praktijk vinden veel huishoudens een sticker halen ‘gedoe’ of een sticker plakken ontsierend op de brievenbus. Het is tijd voor een moderner alternatief", vindt Hopman. In het nieuwe systeem is het bewust heel makkelijk gemaakt om de voorkeur aan te passen. Dit is onder meer gedaan met het oog op duurzaamheid, vertelt de branchevoorman. Dan kan je ook regelen dat je even geen folders ontvangt als je op vakantie bent, of juist wel in de decembermaand als de feestdagen eraan komen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

endemion
endemion24 jan. 2022 - 21:37

Wat een belachelijke onzin weer! Weer een stap naar de digitale controle staat. Eerst kleine stapjes met dingen die niet echt belangrijk zijn maar als men er aan gewend is komt er weer iets bij. Voor je het weet heb je een chip in je brein en kun je geen stap meer verzetten zonder links en recht augmented reality type popups ziet bij alles maar dan ook alles om je heen. Mens is dan totaal afhankelijk van die digitale overlay wereld. Want alles wat je doet vereist dan interactie met "the internet of things". En mocht je geen chip hebben kun je dan niet eens meer een deur openen. En zoals je nu al ziet met al die QR code gestuurde discriminatie dat wordt dan natuurlijk nog 100x erger.Overigens nu al is het lastig om überhaupt bezorgers te vinden. Met zo'n gedoe erbij, wie wil dan nog iets bezorgen? En wat een flut redenatie waarom dit goed zou zijn. Zorgt alleen weer voor extra handelingen. Doet me natuurlijk ook denken aan het OV waar papieren kaartjes opeens ook niet goed meer waren, wat een succes was dat om digitaal te gaan [sarcasme]! Weg privacy, ongelijke behandeling, duur etc.

IDMB
IDMB20 jan. 2022 - 11:30

Fijn dat er eindelijk een oplossing komt voor die foldertroep. Het zou natuurlijk beter zijn als die rottige folders helemaal worden verboden, het is een enorme papierverspilling. Wel fijn dat we straks geen lelijke sticker meer hoeven te plakken.

Girlpower
Girlpower20 jan. 2022 - 10:29

Slecht idee ,mijn ouders hebben geen internet/ iPhone etc ,hoe wil je dan dat zij de folders alsnog wel krijgen ! Ik kan niet mijn mail voor 2 huishoudens gebruiken ,dus hier komen alleen maar ellende van ! En zo zijn er nog meer ouderen die geen internet hebben! Dus hou het gewoon bij de ja/nee ,nee/nee of ja sticker probleem opgelost! Dit is een dom idee van dombo's achter een bureau die niet de werkelijkheid zien ! OFTEWEL de QR Code de mensen door de strot douwen ,kap daar eens mee! Fuck de overheid, zo weet men gelijk wie de meeste afval produceert !

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe20 jan. 2022 - 11:11

Uw ouders kunnen ook bellen. Het hoeft niet perse digitaal.En als er al een sticker op de bus zit hoef je helemaal niks te doen.Die gaat vanzelf over in het nieuwe systeem.En dit initiatief komt niet van de 'fucking' overheid maar van de folderbranche zelf.Het doel is om al die kilo's papier die ongelezen bij het afval gaan te verminderen. De helft van de huishoudens wil helemaal geen folders.

Paulus24
Paulus2420 jan. 2022 - 9:45

Leuk bedacht maar er worden ook reclamefolders in de bus gedaan voor fastfood en andere lokale rommel door schoolkinderen. Zij hebben geen looplijsten dus krijg je al deze rommel weer in je brievenbus. Ga voor het systeem van JA STICKER. Indien geen JA Sticker, GEEN RECLAME.

harmsen
harmsen19 jan. 2022 - 14:35

Als je nog geen stikker hebt, is dit prima, maar wel erg omslachtig. Ik verander er niets aan.

marijke77
marijke7719 jan. 2022 - 12:53

Waarom iets wijzigen wat prima loopt. Hoezo stickers plaatsen is een gedoe, er zitten er genoeg op de brievenbussen. Hoe werkt het voor mensen die niet digitaal zijn of dit niet digitaal willen laten lopen?Het gaat de bezorgers weer meer werktijd kosten doordat ze steeds moeten checken wel of geen reclame, want je kunt het zo weer wijzigen, worden zij hier ook extra voor beloond.

tenormin
tenormin19 jan. 2022 - 12:42

Wat een geweldig idee om het zo te gaan uitvoeren, NIET. Hoe komen ze erop. Zoals het nu gaat, met nee/nee of nee/ja sticker: gaat het prima. Heb trouwens geen mobiel dus ook geen QR code. Net als de vaccinaties: heb een papieren QR code, goed genoeg voor me. Men gaat het dus "lekker gemakkelijk" maken voor de bezorgers, niet dus.

magda
magda19 jan. 2022 - 12:14

Weer een adres waar ik me moet registreren :-( Ik doe er niet aan mee. Ik heb al jaren een nee/nee sticker op mijn brievenbus. Ik vind regelmatig reclame en/of krantjes in mijn brievenbus. (Irriteert me mateloos) Zal niet anders zijn met de digitale registratie.

bikker
bikker19 jan. 2022 - 12:12

Folders ik hou er van, lekker snuffelen naar koopjes en heb dan ook een Ja-Ja sticker op mijn brievenbus. Maar of ik het nou met een sticker of digitaal moet aangeven maakt voor mij niets uit, folders krijg ik niet! Ik woon nl. op een portiek en de folder bezorger vertikt het om de portieken op te gaan, beneden woningen krijgen ze wel.Regelmatig zie ik de bezorger pakketten folders in de papierbak proppen bij mij in de buurt! Controlle door de folderverspreider is er niet dus waarom zou je een portiek op lopen. En zo gaat het al jaren.

1 Reactie
Girlpower
Girlpower20 jan. 2022 - 10:31

Hier ook! Deze maand al 2 keer geen folders gehad nadat men voor het nieuwjaars fooitje geweest is !

Catie
Catie19 jan. 2022 - 11:43

Waarom moeilijk als het gemakkelijk kan? Ik woon in een seniorenflat waar veel mensen geen internet hebben. QR code? Laat het zoals het is. Wie verzint dit weer?

Catie
Catie19 jan. 2022 - 11:41

Waarom moeilijk als het gemakkelijk kan? Ik woon in een seniorenflat waar heel veel mensen wonen die geen internet hebben. Wij hebben hele mooie bordjes bij de brievenbussen en die voldoen prima. Wie verzint dit weer?

1 Reactie
djfox741
djfox74119 jan. 2022 - 11:45

Ja beste Catie, het is weer een dodo met een wit boordje achter zijn buro die weer iets moet bedenken, over de uitvoering word niet nagedacht, laat die lummel eerst eens zelf dit onzinnige tot uitvoer brengen.

neel51
neel5119 jan. 2022 - 11:37

We worden overal gewaarschuwd dat je niet zomaar een QR code moet scannen?Nu dit weer ! Gewoon ja nee stikker is toch makkelijker?

zeemannetje
zeemannetje19 jan. 2022 - 11:24

De folderbezorgers moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken! Dat gaat echt niet lukken. De sticker dus gewoon laten zitten.

kaartendraak
kaartendraak19 jan. 2022 - 11:05

Nou, dat is dus extra werk voor folderlopers, eerst op lijsten kijken waar ze wel of niet iets in de bus mogen frommelen, NU kunnen ze gewoon op de brievenbus kijken wat voor sticker er op zit, met die idioterie met WEER een kut(QR)code waarbij er WEER allerlei info over ons opgeslagen gaat worden hebben ze extra werk, elke keer bij elke deur opnieuw kijken. Ik denk niet dat de bezorgers daar blij mee zullen zijn en IK doe niet mee aan een dergelijke digitale opslag van mijn voorkeuren enz.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!