Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

JA-JA-sticker Utrecht in strijd met persvrijheid

25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
voordeur post brievenbus 1127
De JA-JA-sticker mag voorlopig niet verplicht worden door de gemeente Utrecht. Dit is volgens het gerechtshof in Arnhem in strijd met de persvrijheid die in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is vastgelegd.

Wat is de JA-JA-sticker?

Enkele Nederlandse gemeenten werken naar een JA-JA-sticker toe, om papierverspilling tegen te gaan. Hiermee vervalt vervolgens de NEE-NEE- en NEE-JA-sticker. In deze situatie mogen door brievenbussen zonder een JA-JA-sticker geen reclamefolders en in sommige gevallen ook geen huis-aan-huisbladen worden geleverd.

JA-JA-sticker in enkele steden al van kracht

Deze sticker is in de gemeente Rotterdam al ingevoerd en wordt ook vanaf 2020 gehandhaafd. In Amsterdam werd de JA-JA-sticker in 2018 al ingevoerd.

JA-JA-sticker in Utrecht stuit op problemen

Ook in Utrecht mogen sinds januari 2020 geen ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht worden bezorgd als er geen JA-JA-sticker op een brievenbus aanwezig is. Het Stadsblad spande hierdoor een kort geding aan, omdat het blad vindt dat er eerst een uitspraak moet zijn gedaan in de bodemprocedure die de uitgeverij bij de rechtbank in Utrecht heeft aangespannen.
In eerste instantie gaf de rechtbank de gemeente gelijk, maar het hof in Arnhem oordeelde in hoger beroep anders. Het hof gaat ervan uit dat in de bodemprocedure geoordeeld wordt dat het JA-JA-stickersysteem in strijd is met het Europese verdrag. In dat geval gaat het oude systeem weer in werking, waarbij reclamedrukwerk en de stadskrant enkel bij een NEE-NEE-sticker niet bezorgd mag worden.

Brandbrief aan minister Slob

Huis-aan-huisbladen hebben in januari al een brandbrief verstuurd aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze zijn bang dat meer gemeenten voorbeelden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaan volgen. Volgens de bladen wordt dat een doodsteek voor onafhankelijke lokale journalistiek. De branchevereniging beweerd dat Utrecht reclamefolders en huis-aan-huisbladen over een kam scheert.

Wil jij Kassa's Bel-Niet-Aan-sticker?

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!