Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IVM dient klacht in tegen elf afslankklinieken voor aanprijzen obesitasmedicijnen

08-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3352 keer bekeken
  •  
afslankmiddelen 1127

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft bij de inspectie een klacht ingediend tegen elf afslankklinieken die reclame zouden maken voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is namelijk verboden.

Elf klinieken maken reclame voor geneesmiddelen tegen obesitas

Het IVM heeft de afgelopen maanden het aanbod van afslankklinieken onderzocht. Daaruit kwam volgens het IVM naar voren dat elf klinieken reclame maken voor geneesmiddelen tegen obesitas als onderdeel van hun afslankprogramma's.

Reclame is eenzijdig, onvolledig en deels misleidend

Het instituut meldt dat de reclame niet alleen verboden, maar ook vaak "eenzijdig, onvolledig en deels misleidend" is. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan informatie over de langetermijneffecten en het effect van stoppen met de middelen.

Diabetespatiënten nu al last van medicijntekorten 

"Het onjuist en onnodig gebruik van deze middelen leidt daarnaast inmiddels tot medicijntekorten, waardoor bijvoorbeeld diabetespatiënten moeten overschakelen naar andere medicijnen", aldus het IVM, dat wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!