Kassa

IVM dient klacht in tegen elf afslankklinieken voor aanprijzen obesitasmedicijnen

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3281 keer bekeken
  •  
afslankmiddelen 1127

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft bij de inspectie een klacht ingediend tegen elf afslankklinieken die reclame zouden maken voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is namelijk verboden.

Elf klinieken maken reclame voor geneesmiddelen tegen obesitas

Het IVM heeft de afgelopen maanden het aanbod van afslankklinieken onderzocht. Daaruit kwam volgens het IVM naar voren dat elf klinieken reclame maken voor geneesmiddelen tegen obesitas als onderdeel van hun afslankprogramma's.

Reclame is eenzijdig, onvolledig en deels misleidend

Het instituut meldt dat de reclame niet alleen verboden, maar ook vaak "eenzijdig, onvolledig en deels misleidend" is. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan informatie over de langetermijneffecten en het effect van stoppen met de middelen.

Diabetespatiënten nu al last van medicijntekorten 

"Het onjuist en onnodig gebruik van deze middelen leidt daarnaast inmiddels tot medicijntekorten, waardoor bijvoorbeeld diabetespatiënten moeten overschakelen naar andere medicijnen", aldus het IVM, dat wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Lilian60
Lilian608 mei 2023 - 11:27

In en in triest dat wij als diabetespatiënten niet op tijd onze injectie kunnen zetten. T is van de zotte dat mensen t krijgen om af te vallen.

Bos.J
Bos.J8 mei 2023 - 10:24

Misschien eens je verdiepen in een virtuele maagband. Ik ben 30 kilo afgevallen .geen naweeën van de operatie en al sinds maart 2019 op gewicht.en geen dieet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!