Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IUCN start 'groene lijst' met bedreigde diersoorten

16-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
bedreigde diersoorten luipaard 1127

Vanaf dit jaar verschijnt er een groene lijst of groene status als aanvulling op de rode lijst met bedreigde diersoorten. Dit dient het nut van bescherming en de mogelijkheden op herstel inzichtelijk te maken, meldt Trouw. De internationale unie voor natuurbehoud IUCN presenteert de groene lijst in september op een congres in Marseille.

Inmiddels is de groene lijst op 181 diersoorten uitgetest door specialisten van diverse soortenorganisaties over de hele wereld. Zo is de Europese hamster, ook bekend als korenwolf, een van de soorten op de groene lijst. Dit diertje is volledig van bescherming afhankelijk, maar herstel kan sneller gaan als er voldoende leefgebied wordt gecreëerd. De groene lijst moet er dan ook voor zorgen dat zichtbaar is of de huidige aanpak helpt.

Flinke klus om groene status op te nemen in rode lijst

Het wordt nog een grote klus om vanaf nu de groene status voor elke bedreigde soort op te nemen in de rode lijst. Op dit moment staan meer dan vijfduizend soorten geregistreerd als kwetsbaar, bedreigd, ernstig bedreigd of bijna uitgestorven. De IUCN gebruikt de term 'groene status' om verwarring te voorkomen met de groene lijst van beschermde gebieden.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!