Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Isolatie van woning vergroot gevaar bij brand'

04-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
zembla brandgevaar 930
Als we in en om huis maatregelen nemen voor een beter milieu, kan dat gevolgen hebben voor onze eigen veiligheid. Dat zegt René Hagen, lector brandpreventie aan het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). ,,Als je het hebt over de energietransitie, zonnepanelen, lithiumbatterijen, daar maken we ons best zorgen over. We isoleren onze huizen beter, maar isolatiemateriaal kan ook brandbaar zijn. We houden de vinger aan de pols'', aldus Hagen.

Rook blijft langer hangen

Als een huis beter geïsoleerd is, blijft rook langer in de woning staan. Ook hangt er relatief veel koolmonoxide. Hagen: ,,Zulke verstikkende branden zijn heel erg dodelijk. Met regelmaat komt de brandweer in woningen waar de brand al uit is, het was een klein brandje, maar de mensen zijn wel dood. Een uitslaande brand is niet per se riskanter. Je bent dan temperatuur en koolmonoxide kwijt.''

Ouderen vaker slachtoffer

Het jaarlijkse aantal branddoden schommelt al jaren rond de dertig. ,,Dat is netjes, daar hoeven we ons niet druk om te maken'', zegt Hagen. Maar het zijn relatief vaak ouderen. Vorig jaar waren 16 van de 33 branddoden 61 jaar of ouder. Een jaar eerder ging het om 19 van de 28 slachtoffers. Veel slachtoffers waren ,,niet of beperkt zelfredzaam''. Het IFV maakt zich zorgen over de vergrijzing. ,,Je moet voorzichtig zijn met zulke kleine aantallen. Een klein verschil lijkt al gauw groot. Maar als we niets doen, gaat het aantal omgekomen ouderen op de lange termijn oplopen'', zegt Hagen.
Zestien mensen stierven in huizen die in brand waren gestoken. Het is niet duidelijk of de brand de oorzaak was, of dat de dader brand stichtte om sporen van een moord weg te werken. Die gevallen zijn niet meegenomen. ,,We houden cijfers bij omdat we willen leren wat de oorzaken zijn en wat je daaraan kunt doen. Op moord en zelfmoord kun je geen beleid voeren'', aldus Hagen. Ook natuurlijke doden, ,,mensen die een pan op het vuur zetten, op de bank gaan zitten en een hartinfarct krijgen, waarna de vlam in de pan slaat'', worden niet meegenomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!