Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is vroegboekkorting een slimme marketingtruc?

26-05-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3671 keer bekeken
  •  
vakantie_03.jpg
Reisorganisaties doen er alles aan om de vakantieganger te verleiden om zo vroeg mogelijk te laten boeken. Zo beloven ze in december al de hoogste vroegboekkortingen voor de vakanties in de zomer. Ben je als consument wel echt voordeliger uit? Kassa zoekt het uit en wat blijkt? Soms kun je beter wachten om je vakantie vast te leggen.
Honderden euro's goedkoper
In de uitzending van Kassa zitten vier voorbeelden van mensen die tot zeven maanden van tevoren hun (zomer)vakantie hebben geboekt. Allemaal boeken ze zo vroeg omdat ze in de veronderstelling zijn, dan de meest voordelige prijs te krijgen. Stuk voor stuk komen ze bedrogen uit wanneer ze een aantal maanden later kijken of de reis nog steeds te krijgen is. Wat blijkt? De reis die zij maanden eerder geboekt hebben is soms tot bijna 400 euro goedkoper geworden! Verbolgen over deze misleiding nemen ze allen contact op met hun reisorganisaties, maar die wijten deze prijsdaling aan de fluctuerende prijzen en de algehele economische crisis waar ook de reisbranche in zit.
TUI
Reisorganisatie TUI (onder meer Arke, Holland International, KRAS, ROBINSON, KidsWorldClub, Sunrise, Goed Idee Reizen en Lastminute.nl) zegt in een reactie dat het hier om marktwerking gaat. Ze vergelijken dit met de uitverkoop in kledingwinkels: "De uitverkoop start bijvoorbeeld met 30% korting en dit loopt steeds verder op. Als je een bepaalde spijkerbroek heel graag wilt en je ziet deze met 30% korting, koop je hem direct: er was veel keus, je maat hangt er nog tussen en je bent blij met die korting. Als je langer wacht is er kans dat de korting ofwel oploopt of dat de broek is uitverkocht. Hetzelfde principe geldt voor vakanties. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Dit wil dus niet zeggen dat je het beste kunt wachten met het boeken van vakanties, want als er dichter bij de vertrekdatum veel vraag is naar de betreffende vakantie, kan de prijs ook oplopen en er is er een kans dat de gewenste vakantie niet meer beschikbaar is. Klanten die vroeg boeken zijn er daarnaast van verzekerd dat de gewenste reis op de gewenste datum beschikbaar is en geboekt kan worden."
Sunweb
Sunweb zegt te snappen waarom klanten hierover klagen. Sunweb sluit al vroeg in het jaar deals met verschillende accommodaties. Deze accommodatie kan Sunweb dan extra korting bieden (een zogenaamde vroegboekkorting) zodat Sunweb een aantal kamers afneemt. Sunweb zegt deze (vroegboek)korting direct door te rekenen aan de klant. Dat juist dit jaar de kortingen na de vroegboekperiode soms hoger liggen, wijdt de reisorganisatie aan de moordende prijsconcurrentie binnen de reisbranche. Sunweb heeft dit jaar drastisch zijn prijzen moeten verlagen om te kunnen blijven concurreren. Daarnaast is de situatie in Griekenland gaandeweg verergerd waardoor het als vakantieland steeds minder in trek is terwijl er wel al accommodaties en dergelijke zijn geboekt door Sunweb die wel nog gevuld moeten worden. Dus die gaan nu echt in de uitverkoop.
Corendon
In de studio vertelt Annelies van Rooij over haar vroegboekervaringen bij Corendon. Sales manager van Corendon, Dick Gussen, zit ook in de studio en reageert op Van Rooij's ervaringen. Hij legt uit dat Corendon al in september/oktober contracten afsluit met hoteliers voor de zomer daarop. Daardoor krijgt het bedrijf grote kortingen van de hotels, de zogenaamde vroegboekkortingen. Deze worden volgens Corendon direct doorberekend aan de klanten. Deze vroegboekkortingen worden vanaf eind november/december aangeboden. Volgens Gussen is dit voor negen van de tien gevallen echt de meest voordelige manier om bij Corendon te boeken. Bij mevrouw Van Rooij is dit anders gelopen omdat er nu heel erg laat geboekt wordt door consumenten. Het vliegtuig moet wel gevuld worden, dus heeft Corendon veel vroeger dan de jaren ervoor de reizen, naar bijvoorbeeld Cyprus, in de uitverkoop gedaan.
Tips
Wanneer je naar een zeer gewild hotel/camping wil, kan het voordelig zijn om gebruik te maken van een vroegboekkorting. Natuurlijk is dit ook de meest veilige optie omdat je dan ook zeker weet dat je daadwerkelijk naar dat specifieke hotel/plaatsje kan gaan. Ga je buiten het hoogseizoen op vakantie of wil je alleen een vliegticket kopen, zit je niet vast aan een bepaalde plek en/of periode, dan kun je beter niet al te ver vooruit boeken. Houdt de prijzen van de verschillende maatschappijen en websites in de gaten want de concurrentie tussen de maatschappijen is enorm. Staar je ook niet blind op lopende acties. Vaak zie je dat de periode direct na een actieperiode dezelfde reizen toch nog goedkoper worden aangeboden. Houd rekening met wanneer je boekt: reisorganisaties weten dat mensen vaak in de weekenden boeken dus worden de reizen ook vaker duurder aangeboden. Vaak wordt de dinsdag als een van de meest voordelige dagen gezien om te boeken. Ook vertrekdagen door de week zijn goedkoper dan in het weekend Sociale media (Facebook en Twitter) worden ook steeds vaker ingezet om speciale aanbiedingen te verspreiden onder aangesloten 'leden'. Ook mensen die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrieven zijn vaak als eerste op de hoogte van acties. Flash sales zijn een nieuw fenomeen. Dit zijn zeer scherpe aanbiedingen die maar een korte periode gelden. Hierbij moet je vaak binnen twee tot zeven dagen boeken. Ook deze aanbiedingen zal je niet snel terug vinden in de kranten of op internet. Hou vooral de sites van de aanbieders geregeld in de gaten.  Kijk ook naar aanbiedingen van reisorganisaties in het buitenland zoals Belgie en Duitsland. Ook luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten stunten vaak met goede aanbiedingen naar Azië en Afrika op hun eigen websites. Het is over het algemeen vaak lastig en tijdrovend om een voordelige reis of ticket te boeken, want vergeet niet: de vliegtuigmaatschappijen proberen natuurlijk zoveel mogelijk te verdienen aan een reis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!