Kassa

Is stoppen met werken beter dan modaal verdienen?

19-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73293 keer bekeken
  •  

Ernest woont in Nieuwegein met zijn 19-jarige zoon en 15-jarige dochter. Hij heeft een goede baan als accountmanager bij een autobedrijf en verdient daarmee 2300 euro netto in de maand. Dit ogenschijnlijk prima salaris is voor hem helaas niet meer genoeg om het hoofd boven water te houden. 

Omdat zijn inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning, is hij aan de vrije sector overgeleverd. Zijn huur is daardoor erg hoog, namelijk 1200 euro per maand. Dat is dus meer dan de helft van zijn netto-inkomen, en daar komen ook nog eens de hoge energie- en boodschappenprijzen bovenop. 

Weinig geld voor boodschappen

Ernest betaalt per maand dus 1200 euro aan huur, 170 euro aan alimentatie, 280 euro voor zijn energierekening, 210 voor zijn zorgverzekering, 60 euro voor een telefonie- en internetabonnement en nog eens 60 euro aan belastingen. 

Alles bij elkaar opgeteld houdt hij 320 euro per maand over voor boodschappen en overige uitgaven. Met dit bedrag komt hij zelfs in aanmerking voor een pakket van de voedselbank.

Bijna in de schulden

Helaas heeft Ernest geen vast contract voor energie maar een variabel contract. Hij is erg bang dat het bedrag dat hij moet betalen enorm gaat stijgen en hij maakt zich ontzettend zorgen: hij staat op het kantelpunt van in de schulden belanden. 

Met deze grote zorgen en weinig vertrouwen in de toekomst in zijn achterhoofd vraagt hij zich weleens af of hij niet beter kan stoppen met werken om zo ook in aanmerking te komen voor toeslagen. Mensen met een uitkering hebben daar wel recht op.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Marcooooo
Marcooooo17 feb. 2023 - 23:19

Beste harde werkers. het is wel zo, kan ik, eggen dat werken NIET loont, je kan je beter aflaten keuren. bv mijn vriendin heeft een wayong en die houd zoveel meer geld over als ik Ik werk voor 1959eu netto elke maand, maar krijg niks extra valt overal buiten en ik hou maandelijks niet een 450eu over om uit te geven. mijn vriendin, 1200eu uitkering wajong 450eu toeslagen 200eu tegemoet wajong 1300eu energie tegemoet geen belasting, betalen van, 680eu En 2100eu belasting, teruggave al met al heeft ze veeel meer inkomsten maandelijks als ik, haar maandelijkse inkomsten is omgerekend meer. Dan, 2150eu,NETTO nognaals ik, hun, het een iedereen Maar tis niet eerlijk voor de hard werkende mensen. En dst energie geld gast, aan, hele andere dingen op kan ik u, wel vertellen Ik gun het haar en iedereen maar eerlijk is het niet

user123
user12318 nov. 2022 - 12:54

Lekker gemakkelijk van afgemaakt met dit tendentieuze bericht. Reken dan ook voor wat de voordelen en nadelen zijn van een daadwerkelijke carrière move naar uitkeringstrekker. Nu is dit een waardeloos bericht geworden.

1 Reactie
Marcooooo
Marcooooo17 feb. 2023 - 23:21

ik ben het niet met u eens ik werk keihard op de werkvloer, onder diploma's ik wordt zelf erg benadeeld. ik heb een ang gegeven met een reken vorbeel d van mijn, vriendin die meer dan 2150eu over houd.. Is niet eerlijk al, gin, ik, het haar en andere natuurlijk.. aar ik zelf wordt dus erg benadeeld heb nergens recht op en heb ook, geen carrière toekomst dsn alleen mssr een heftruckchauffeurs inkomsten

Polly47
Polly4724 okt. 2022 - 9:31

Als je zelf ontslag neemt krijg je toch geen uitkeringen..dus schiet ie helemaal niet op...

Even Meepraten
Even Meepraten27 sep. 2022 - 21:20

Tja, ik snap de frustratie, die voel ik soms ook wel. Maar de bijstand is bedoeld voor mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Als je dat wel kan (zelfs als je een beroep op de voedselbank moet doen) dan is het echt van de gekke als overweegt om te stoppen met werken om zo in aanmerking te komen voor (bijstand en) toeslagen. Want dan laat je gewoon andere mensen (belastingbetalers) jouw rekeningen betalen. Je komt trouwens ook niet in aanmerking voor bijstand als je zelf stopt (verwijtbaar werkeloos).

Hanna Hus
Hanna Hus26 sep. 2022 - 16:09

Wij wonen buiten het westen, dus echte vraag: De vaste lasten waren dus voor de crises al een grote hap. Is daar echt geen goedkoper appartement(je) te krijgen? En kan het niet met minder energie nu dat luxe wordt?

DaanvanSanten
DaanvanSanten24 sep. 2022 - 12:41

Ik mis het kindgebonden budget en de kinderbijslag in dit hele verhaal. Met een 15 jarige dochter is dat voor iemand met iets meer dan Modaal nog steeds zo'n 400 euro per maand.

1 Reactie
Marny
Marny25 sep. 2022 - 10:16

Het ziet ernaar uit dat door de betaling van alimentatie, de toeslagen bij de andere ouder terechtkomen

gerardvantol
gerardvantol23 sep. 2022 - 11:13

Ja Kaag en Jetten hebben bijna hun doel bereikt. 90% van de Nederlanders totaal afhankelijk van de elite. Mag je elke dag komen bedelen om een dagje te mogen werken, kan je weer een brood kopen. Zo was het in de 19e eeuw ook en dat was goed voor de elite.

eensteen
eensteen22 sep. 2022 - 8:35

bij de belastingdienst staan veel computers,deze computers kunnen alleen maar met getallen werken en niet met personen.Jahet is natuurlijk voor de belastingdienst veel goegkoper om een computer aan teschaffen dan een per soon indienst nemen,dus het toeslagen probleem blijf nog wel een tijdje bestaan,Natuurlijk heeft Ernest recht op een huurtoeslag.ik verkeer in nagenoeg de zelfde situatie als Ernest met dat verschil dat ik een koopwoning heb met een hypotheek van 0,74%dus weinig woonlasten. Dus Ernest wacht tot de rente weer is gedaald tot onder de 1% en koop dan een huis

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe23 sep. 2022 - 9:32

Ernest krijgt gaan huurtoeslag. Daarvoor moet de huur onder € 763,47 zijn https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/content/maximale-huur

Marcooooo
Marcooooo17 feb. 2023 - 23:23

precies zowieso geen huur toeslag voor vrije sector

Ac89
Ac8922 sep. 2022 - 7:18

Als alleenstaande moeder in de uitkering met toeslagen en gemeentelijke toeslagen (sport, zwemles etc) kwam ik op 2500 per maand. Ik kon zelfs sparen of elke week kleren kopen. Situatie nu: man zzp werkt zich 80 slagen in de rondte, betaald elk jaar 30k belastingen, en geloof me kom ver onder wat ik te besteden had in de uitkering. In nederland loont werken allang niet meer. 12 jaar geleden al niet, tegenwoordig helemaaal niet!

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2022 - 7:43

Ik wil uw situatie niet bagatelliseren maar dit roept zonder details alleen maar vragen op. Als je als ZZP'er 30000 euro belasting betaalt komt er toch zeker zo'n 75000 euro aan omzet binnen als ik het goed heb? En hoe zit het met de aftrekposten als ondernemersaftrek etc.? En daar geen 2500 netto per maand aan overhouden? Hoe kan dat?

Marcooooo
Marcooooo17 feb. 2023 - 23:24

tis toch van, de zotte

vanlotjegetikt
vanlotjegetikt22 sep. 2022 - 6:54

Nee, stoppen met werken houdt in dat je je privacy opgeeft. Een(Bijstands) uitkeringsgerechtigde wordt elke 3 maanden gescreend op zijn uitgaven patroon. Bij aanvraag uitkering wordt je financiële leven van de 5 jaar ervoor doorgelicht en pas na 3 jaar Bijstand kan je aanspraak maken op allerhande toeslagen(behalve zorg en huurtoeslag) of ontheffingen. Dus geen haar op mijn hoofd. Tis geen vetpot, maar alles beter dan Big Brother Gemeente.

Prykmans
Prykmans21 sep. 2022 - 20:11

Te triest voor woorden dat dit kan gebeuren in zogenaamd "Rijk" Nederland maar ik geloof dat je gelijk hebt. Bij bijstandsuitkering recht op sociale huurwoning, zorg collectief zorgverzekering, kwijtschelding gemeentebelasting en waterschapsbelasting, recht op energie, huur en zorgtoeslagen, recht op huurverlaging bij sociale huurwoning, recht op voedselbank. Denk goed na en zorgbeerst in sociale huurwoning voordat je stap maakt.

Ikke1954
Ikke195421 sep. 2022 - 15:54

Mijn maandinkomen is ongeveer € 2800,00 netto. AOW en Pensioen Wel moet ik elk jaar nog ruim € 3000,00 aan belasting bijbetalen. Hypotheek rente € 200,00 per maand en aflossing € 1200,00 per maand. Energiekosten van € 300,-- naar € 800,-- en daarbij verhoging van levensmiddelen. Dit houdt voor mij in dat ik geen aflossing meer kan betalen. Dit wil zeggen dat ik mijn hypotheek na einde looptijd met een behoorlijke restschuld zit.

jvbt
jvbt21 sep. 2022 - 15:53

Ernest lijkt steeds meer gelijk te krijgen in zijn gedachte dat hij misschien maar beter zijn baan kan opzeggen om zichbij alle handophouders in dit land te voegen. Mensen die enigszins spaarzaam zijn geweest en nu wat extra over hebben omdat ze niet alles aan inkomen meteen hebben opgesoupeerd komen nu in de knel omdat de politiek en overheid hen van 'spaarders' tot 'vermogenden' en 'de rijken' heeft geframed. Daar valt dus geld te halen middels nog progressiever belastingpercentages alsof over dat geld nog nooit eerder inkomstenbelasting is geheven. Spaargeld is geld waarover al lang IB is betaald maar waarover vervolgens nog eens vermogensbelasting wordt geheven omdat je het niet hebt uitgegeven en allemaal volgens forfetaire rendements % die al 10 jaar bij lange na niet gehaald worden = roofbelasting. Diezelfde 'rijken' krijgen geen toeslagen, geen huurkortingen, geen energie compensatie etc etc ...integendeel ..hun spaargeld wordt a.g.v. de inflatie met de dag minder waard. Maar ja.....zij zijn 'de vermogenden'...'de rijken'...laat die alles maar betalen. Alsof het allemaal prins Bernard´s Jr zijn. En doodgewone verhuurders worden ook allemaal tot ide prins BernardJr ´pandjesbazen ´geframed´ die al die arme huurders uitbuiten. Nou de realiteit is geheel anders. De huren mogen niet stijgen, de kosten voor de verhuurders stijgen meer dan de inflatie omdat de grondstofprijzen en arbeidsloon extra zijn gestegen m.a.g. dat wie sociale huurders heeft die mag geld bijpassen.

Bedeve
Bedeve21 sep. 2022 - 13:24

Wat een triest verhaal. En dan vraagt Ernst zich af of hij in een WW uitkering financieel beter af is. Jammer dat bij Kassa daar niet serieus op in gegaan wordt. Wordt Ernst in de kou gelaten.... Jammer dat ook Kassa niet eerlijk durft te zijn over de wijze waarop mensen in de bijstand en financieel beter af zijn dat een werkende rond minimum uitkering maar ook ontmoedigd worden om weer aan het werk te komen. Daś financieel zeer onaantrekkelijk. Schande dat daar geen openheid over is. Jammer dat werkenden zo in de steek gelaten worden....

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe21 sep. 2022 - 15:10

Die WW uitkering is in de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van een WW-maandloon. De volgende maanden 70%. Er is geen arbeidskorting op de inkomstenbelasting meer, geen 13e maand, gratificaties en een auto van de zaak. Als de WW uitkering aan de hoge kant is is er slechts deels recht op toeslagen. Die WW uitkering loopt af en gaat na maximaal 2 jaar over in een Bijstandsuitkering. Je inkomen keldert naar ruim 1100 euro. Het recht op toeslagen gaat weliswaar omhoog. Ik denk dat als je alles doorrekent dat de conclusie is dat werken wel loont en dat in de bijstand belanden voor Ernest rampzalige gevolgen zou hebben. Dat hij het financieel moeilijk heeft blijkt wel maar de financiële positie van mensen met een uitkering wordt veel te rooskleurig voorgesteld. Net als u zou ik die rekensom graag willen zien.

fredhannie
fredhannie21 sep. 2022 - 15:39

Een belangrijk punt dat ik nergens lees is dat wanneer je zelf ontslag neemt je verwijtbaar/door eigen toedoen werkloos bent en een werkloosheidsuitkering wel kan vergeten. Je kan dan alleen nog naar de bijstand en die kan om dezelfde reden op de uitkering korten.Beter dus om niet te stoppen. Huurtoeslag zit er dan met deze huur ook niet in want ver boven de liberalisatiegrens.

snuffelbaard
snuffelbaard21 sep. 2022 - 12:51

Hallo Ernest, Mijn medeleven allereerst. Te triest voor woorden.. Het is in feite dus heel simpel: u betaalt veel en veel teveel voor uw huurwoning! En waardoor komt dat? Door de idiote prijsstijgingen in de afgelopen jaren. Nog idioter is uiteraard dat de verhuurder over het door u betaalde bijna géén belasting hoeft te betalen.. Helaas voor u is een goedkopere woning geen optie want die is er vermoedelijk niet. Eigenlijk zou de overheid ook hier allang hebben moeten ingrijpen in de markt van de vrije sectorwoningen en een puntensysteem moeten instellen aan de hand waarvan de (ver)huurprijs zou moeten worden vastgesteld en tevens de opbrengst uit verhuur van woningen moeten belasten waardoor die markt minder lucratief wordt voor beleggers. Maar eigenlijk had u allang moeten kopen, dan had u nu een stuk minder problemen gehad denk ik. Wellicht dat er een staatsbank zou moeten worden opgericht die zich alleen bezighoudt met het verstrekken van leningen of het garant staan t.b.v. koopwoningen aan mensen als u zodat u een huis kan kopen ipv. huren? Vermoedelijk heeft u een auto van de zaak of geen auto? Ik zie nl. nergens iets staan over deze kosten?

2 Reacties
jvbt
jvbt21 sep. 2022 - 16:09

Helaas heeft Snuffelbaard weinig kijk op de woningmarkt. Even ter opfrissing: de woningbouw kakt a.g.v. het huidige De Jonghe overheidsbeleid volledig in omdat er niemand meer gaat investeren in een woningbouw waar geld bij moet. Woningbouw wordt bovendien alleen maar duurder a.g.v. gebrek aan voldoende vaklieden en sterk toegenomen materiaalkosten en arbeidsloon. Dat houdt in dat de prijzen voor woningen alleen maar verder zullen gaan stijgen en dat de huren fors zullen moeten stijgen om diezelfde woningbouw rendabel te houden. De overheid heeft n.l. het geld helemaal niet om die woningbouw te kunnen financieren en met de huidige huurstagnatie zullen er bovendien steeds meer huurwoningen verdwijnen en als koopwoning worden verkocht. Alle verplichtingen die verhuurders van oudere woningen nu krijgen opgelegd zijn niet uit de lage sociale huren te bekostigen dus worden de huurwoningen in de verkoop gegooid m.a.g. nòg minder huurwoningen en druk op de woningmarkt. Lekker bezig zo. De overgrote meerderheid van de particuliere verhuurders is geen belegger of investeerder maar verhuurt als bron van inkomsten om te kunnen leven.

Spitz
Spitz21 sep. 2022 - 22:31

Helemaal eens Snuffelbaard. En wat een onzin jvbt dat die arme verhuurders (particulieren met teveel geld) gedwongen worden zo'n hoge huurprijs te vragen om daar 'van te kunnen leven', volgens mij is het pure hebzucht of angst om hun bijeengeschraapte vermogentje te zien verdampen op een spaarrekening.

Agamemnon
Agamemnon21 sep. 2022 - 11:49

Werken moet je voor de lol doen, niet om zorgeloos van te leven. Dan kun je beter op de bank gaan zitten, lekker lang uitslapen tot 10 uur, rustig ontbijten, naar de voedselbank, internetten naar de gemeente en energietoeslag en kwijtschelding belastingen aanvragen. Huurtoeslag en Zorgtoeslag aanvragen en nog wat meer. En dan bedenken hoe je het allemaal op krijgt. Laptopje kopen ondanks dat de vorige pas 1 jaar oud is. Een iPhone natuurlijk, want wie wil er dan nog met een Android gezien worden. En die wasmachine en koelkast kan je krijgen van de bijzondere bijstand. Kun je echt 100 jaar mee worden. Neem ook een hond. Voedsel krijg je gratis van de dierenvoedselbank. Laat die 4x per dag uit om een beetje in beweging te blijven. Misschien ontmoet je wel een bijstandsvrouwtje om samen op vakantie te gaan. Dus doen? Ja!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2022 - 7:30

Dit is een cynische karikatuur die niet met cijfers onderbouwd wordt. Onderzoek wijst uit dat de grootste groep armen uit mensen met een bijstandsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering bestaat. (Bron: NIBUD, rapport Financieel Kwetsbaar)

Joshua vd H
Joshua vd H21 sep. 2022 - 10:39

Bizar. Ernest houdt per maand meer over dan ik, en mijn huur is de helft goedkoper, en mijn energie contract verloopt begin volgend jaar. Dat houd dus in dat ik ook in aanmerking kom voor de voedselbank. Kan het bijna niet geloven… Ik vraag mij af hoe komend jaar dan gaat verlopen

marleenvanh
marleenvanh21 sep. 2022 - 10:24

Wanneer je heel een goed(!) salaris hebt (minimaal 2x modaal) en - ook heel belangrijk - werk wat je echt leuk vindt dan nee, dan lijkt mij dat absoluut niet. Maar wanneer je zoals dat heet, nèt aan de verkeerde kant van de streep zit voor al die leuke toeslagen en kwijtscheldingen die die (zogenaamde want zeer relatieve!!) armen krijgen, dan zou ik zeggen JA, dan ben je veel beter af wanneer je je ook lekker laat onderhouden door de gemeenschap. Of je dat moet willen is natuurlijk een ander verhaal.....

henk-nora
henk-nora21 sep. 2022 - 10:18

Niet werken loont meer. Mijn man heeft 45 jaar hard gewerkt, had hij beter niet kunnen doen, had ik nu meer gehad aan toeslagen enz.

tijger1
tijger121 sep. 2022 - 10:09

Kinderalimentatie wordt wel gekort op de bijstandsuitkering van moeder.

Marcel 73
Marcel 7321 sep. 2022 - 9:57

Het probleem is dat de werkende mensen er de laatste 20 jaar 30 tot 40 procent op achteruit zijn gegaan. Ik verdiende 3500 gulden in de maand en daar kon ik prima van leven een gezin onderhouden en geld over houden voor extra dingen Nu verdien ik voor hetzelfde werk 2600 euro en blijft er na de vaste lasten nauwelijks nog iets over. Alles wat eerder een gulden koste is nu gemiddeld tussen de 1 en 1,50 Euro. Dit terwijl er ieder jaar over economische groei word gesproken maar ondertussen zakt de middenklasse steeds verder weg omdat de lonen structureel achterblijven.

1 Reactie
panter22
panter2221 sep. 2022 - 12:55

Lid van een vakbond?

Bert V
Bert V20 sep. 2022 - 20:02

Nederland is veel te duur en de oorzaak is heel simpel. Bepaalde mensen hebben nooit genoeg. Huurbazen, topmensen bij energiemaatschappijen, aandeelhouders en natuurlijk de inhalige overheid.

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh21 sep. 2022 - 10:27

Ja, de mensen die zich door de gemeenschap laten onderhouden en maar blijven klagen dat het allemaal niet genoeg is. Nederland kent alleen maar relatieve armen.

jvbt
jvbt21 sep. 2022 - 16:15

Allemaal abstracte terminologie .' De rijken'..'de vermogenden'..etc. Huurbazen zijn allemaal prins Bernards Jr en ga zo nog maar even door. Kom liever eens met concrete cijfers Bert. Je generaliseert namelijk nogal.

Art Eviyl
Art Eviyl20 sep. 2022 - 11:14

Het land waarin we leven stimuleerd niet de werkende. Ik ben gescheiden betaal alimentatie en heb een inkomen van 48.000 pj. Mijn ex zit in de bijstand, maakt optimaal gebruik van toeslagen/gemeentelijke kwijtscheldingen. Aan t einde van t jaar heeft zij netto meer te besteden dan ik. Door alle toeslagen, kwijtscheldingen, extra energietoeslag, koopkracht toeslag heeft een niet werkende meer dan iemand die boven modaal verdiend. Waar gaan we met dit land naartoe? T is goed dat er sociale voorzieningen zijn, maar mag voor mijn gevoel niet zo zijn dat een werkende moet nadenken over zijn uitgave patroon en dat een bijstandgetrechtigde erop vooruit gaat. Als links Nederland de macht zal grijpen gaan de werkenden steeds meer betalen en die niet werkenden steeds meer ontvangen!

9 Reacties
JannyBoe
JannyBoe20 sep. 2022 - 11:48

Hallo Art, u verdient 48000 euro per jaar. Uw ex, stel dat ze alleenstaande ouder is, krijgt 13221,84 euro bijstand per jaar. De alimentatie die u haar betaalt gaat ten koste van de uitkering van uw ex. Ze ontvangt zoals u zegt toeslagen en kwijtscheldingen. Ze ontvangt uiteraard geen 13e maand of gratificaties omdat ze geen loon krijgt. Als uw vrouw netto meer te besteden heeft zoals u zegt dan zit er een gat van 34778,16 euro tussen jullie inkomens. Dat gat kan toch echt niet bestaan uit toeslagen en dat soort zaken? Hoe zit die netto berekening die u maakt precies in elkaar?

Art Eviyl
Art Eviyl20 sep. 2022 - 13:24

Janny, Mijn inkomen is bruto 48.000 niet netto. Mijn ex krijgt aan toeslagen (zorg, huur, kgb, kinderbijslag, energie toeslag, allimentatie) netto €17.269 per jaar. Plus bijstand komt dat neer op netto dik 30k. Omdat ik te veel verdien voor sociale huur betaal ik €1100 per maand, tegen netto €290 die mijn ex betaald. De gemeentelijke lasten moet ik betalen maar worden bij mijn ex kwijtgescholden. En kan ze vanwege haar positie gebruik maken van meerdere potjes vanuit de gemeente. Aan t einde van de streep blijft er voor de bijstandsgerechtigden netto meer over dan modaal verdienende.

Art Eviyl
Art Eviyl20 sep. 2022 - 13:26

Janny, De alimentatie die ik betaal is voor de kids, is geen partneralimentatie dus wordt niet in mindering gebracht op haar uitkering.

tijger1
tijger121 sep. 2022 - 10:12

Maar zij heeft wel de kinderen, die moeten ook gevoed, gekleed en wonen. En de kinderalimentatie wordt gekort op de bijstand.

omatine
omatine21 sep. 2022 - 10:30

En als rechts Nederland aan de macht blijft, dan blijven ze bedrijven, de veelverdieners, etc de hand boven het hoofd houden en kan de 'gewone' man werken voor een hongerloon. Als het antwoord bij rechts ligt, waarom hebben we het dan de afgelopen 12 jaar niet beter zien worden? De kloof tussen arm en rijk werd toch alleen maar groter?

mariodonna
mariodonna21 sep. 2022 - 12:27

Snap je frustratie, maar je berekeningen kloppen echt niet. Je ex kan veel aanspraak maken op regelingen, maar als 48.000 brt verdiend heb jij nog altijd veel meer te besteden.Daarbij ben je alleen en onderhoud je ex ook de kinderen van dat geld.

panter22
panter2221 sep. 2022 - 12:44

Met €48000 bruto hou je €30.000 netto over. En je ex €17.000 min de alimentatie. Dus €2000. Dan heb je 2 x zoveel te besteden als je vrouw met kind en toeslagen. Lijkt mij geen reden tot klagen

JannyBoe
JannyBoe21 sep. 2022 - 14:53

Ik vraag me ook af hoe het dan precies zit met die toeslagen en kwijtscheldingen. Als iemand in de bijstand met alle extra's boven modaal uitkomt dan is er geen recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. En is dat inkomen al gauw teveel om huurtoeslag of zorgtoeslag te ontvangen of is dat slechts een heel klein beetje. Ik denk toch echt dat de zaken wat gecompliceerder liggen.

Gentleman
Gentleman22 sep. 2022 - 11:32

De werkenden zijn de afgelopen 35 jaar ongeveer 25% meer belasting gaan betalen en de rijken ongeveer 25% minder. Er is dus fors gedenivelleerd. Dus wat u hierboven beweert heeft u aan rechts beleid te danken. Met links zal het tegenovergestelde gebeuren, de werkenden minder belasting en de grootverdieners meer belasting, net als in de jaren zeventig onder Joop den Uyl met een toptarief van 72%

adriek
adriek20 sep. 2022 - 10:22

Het is toch volkomen krankzinnig dat iemand voor die keuze komt. Dat hele toeslagencircus is volkomen uit de hand gelopen, wie het handig speelt kan er met een uitkering dezelfde levensstandaard op na houden dan deze mensen, maar dan zonder veertig uur te hoeven werken. Let wel: iedereen verdient een menswaardig bestaan, maar werken zou toch moeten lonen?

2 Reacties
Joshua vd H
Joshua vd H21 sep. 2022 - 10:40

Het voelt ook heel ondankbaar. Ik werk 45+ uur per week en houd minder over in de maand dan Ernest. En dan is mijn huur ook nog eens de helft goedkoper. En de energie verhoging komt voor mij begin volgend jaar. Hoe hoog is nog de vraag…

panter22
panter2221 sep. 2022 - 13:00

De toeslagen zijn niet uit de hand gelopen, maar de lonen zijn te laag om de vaste lasten te betalen. Daar komt nog bij dat het moeilijk wordt een huis te kopen, omdat de goedkopere koopwoningen worden opgekocht door huisjesmelkers die ze vervolgens voor €1000 of meer gaan verhuren. Of verbouwen tot appartementen of kamers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!