Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is melk echt goed voor elk? 11 feiten en fabels

17-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
40710 keer bekeken
  •  
melk kind 1127

Melk staat bij de meeste Nederlanders van kleins af aan op het menu. Jaarlijks consumeren melkdrinkers tientallen liters per persoon. Maar hoe (on)gezond is dat? Is melk goed voor elk, zoals de aloude slogan beweert? En bevordert een glas warme melk voor het slapengaan echt de nachtrust? We vragen Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen University) naar feiten en fabels over melk.

1 - “Melk is goed voor elk” - Fabel

“Melk is goed voor elk… maar niet voor Jan want die plast ervan”, vult hoogleraar Kampman de bekende slogan aan, om schertsend aan te geven dat die bewering niet juist is.

“Er zijn mensen die minder goed tegen melk kunnen omdat ze een intolerantie hebben vanwege het ontbreken van een lactase enzym in de darm waardoor het melksuiker lactose minder goed verteerd wordt. Daardoor krijgen zij allerlei vervelende darmproblemen. Het lijkt er met name op dat dit bij mensen met een Afrikaanse en Aziatische etniciteit vaker voorkomt.”  

“Daarnaast zijn er mensen die een allergie hebben voor melk. Zij reageren op de eiwitten die in melk zitten. Dit komt vooral voor bij zuigelingen en kinderen. Gelukkig groeien de meesten weer over de koemelkallergie heen.” 

2 - Van melk krijg je sterke botten en tanden – Geen van beide

“Eigenlijk zijn we hier altijd van uitgegaan”, zegt de hoogleraar. “Als je maar genoeg kalk binnenkrijgt, heb je sterkere botten en minder last van fracturen. Oftewel, melk heeft een gunstig effect op het voorkomen van osteoporose (botontkalking). Maar er zijn ook recentere studies die zeggen dat dat verband niet zo sterk is.”  

3 - Een glas warme melk bevordert de nachtrust - Fabel

“Ik heb hier geen onderzoek over kunnen vinden dat zegt: ja, dat is zo. Als je gelooft dat je er beter van slaapt, dan moet je vooral een glas warme melk drinken.”

“Er zijn ook mensen die zeggen dat warme melk helpt tegen pijn in de buik, maar daar is ook nooit goed onderzoek naar gedaan voor zover ik weet.”

4 - Dagelijks twee glazen melk drinken past in een gezond voedingspatroon – Feit

“Dat is juist. Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.”

"Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen beter gefermenteerde zuivel gebruiken, zoals karnemelk en yoghurt.”

5 - Volle melk is ongezond – Fabel

“Ongezond wil ik volle melk niet noemen. Maar, zeker omdat we al zo zwaar zijn in Nederland raad ik aan om voor halfvolle of magere melk te kiezen. De goede stoffen in zuivel, zoals vitamine B12 en calcium, zitten net zo goed in de magere varianten. Met volle melk krijg je meer calorieën binnen en verzadigd vet. Dat laatste verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.” 

6 - Melk verhoogt de kans op aandoeningen als eczeem en acne – Geen van beide

“Er zijn studies gedaan die dat laten zien, maar het bewijs is niet zo sterk dat je kunt zeggen: ‘Laat de melk maar staan.’ Eczeem zou te maken kunnen hebben met een allergie, dan moet je ermee uitkijken.” 

“Over acne is geen consensus: er zijn studies die het verband met melk aantonen, maar er zijn ook studies die het niet laten zien.”

7 - Lactose in melk is schadelijk voor de gezondheid – Fabel

“Mensen die een lactose-intolerantie hebben, moeten natuurlijk wel extra goed uitkijken. Maar dat lactose schadelijk zou zijn, is niet juist. Als dit zo zou zijn dan zouden wij er veel last van hebben, in dit land van melkdrinkers.” 

“Melk kan juist beschermend werken. Mensen die meer melk of andere melkproducten gebruiken, hebben een lager risico op diabetes en een lager risico op dikke darmkanker.”

8 – In melk zit het eiwit caseïne dat de gezondheid kan schaden – Fabel

“Hier is geen bewijs voor. Mannen boven een bepaalde leeftijd lopen een wat verhoogd risico op het krijgen van prostaatkanker bij hoge melkconsumptie. Dat houdt waarschijnlijk verband met de inname van calcium, maar dan moet je wel héél veel melk drinken op een dag."

9. Hormonen en antibiotica in koemelk kunnen de gezondheid schaden - Fabel

"Ons voedsel wordt goed gecontroleerd. Ik ga ervan uit dat de melkproducten die in de schappen liggen geen antibiotica en hormonen bevatten die de gezondheid kunnen schaden." 

10 – Als je twijfelt over melk kun je net zo goed kiezen voor plantaardige alternatieven – Geen van beide

“De vraag is hoeveel je van een plantaardig alternatief moet nuttigen om net zoveel calcium binnen te krijgen als met zuivel. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid die iemand nodig heeft bedraagt zo’n 1.000 milligram calcium per dag. Met plantaardige producten krijg je dat minder snel binnen. Zuivel bevat naast calcium ook andere mineralen en B-vitaminen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.”

“Voor melk is er een alternatief zoals bijvoorbeeld sojamelk. Daar wordt vaak al calcium aan toegevoegd en dat is een mooie manier om het ook binnen te krijgen. Groenten, zoals boerenkool en broccoli, en peulvruchten, noten en zaden bevatten ook calcium, maar veel minder dan melk.”

11 - Een mens kan best zonder de consumptie van melk – Feit

“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”

Stel je vraag op Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over zuivelproducten? Stel deze dan hier op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

clearmaker
clearmaker17 okt. 2022 - 20:31

Ik ben ook van de generatie *Joris driepinter* :) Mijn kinderen hadden ook lactose intolerantie, kerutab en nog wat anders vooraf in een glas melk moeten doen, na een aantal jaren werden de effecten van lactose intolerantie steeds minder en tegenwoordig beiden vroeg in de 30 zijn van die problemen af zolang ze maar geen 3 melk per dag drinken :)

jvbt
jvbt17 okt. 2022 - 15:06

Tja..de hoogleraar slaat hier toch wel een aantal planken mis. Koemelk is feitelijk alleen maar gezond voor het kalfje...( en die krijgt het niet). Normaal zoogt de moederkoe haar kalfje tot 14 maanden na de geboorte...welnu dat gebeurt natuurlijk nergens. Ik ben opgegroeid met de Joris 3 Pinter melkactie met Melkbrigadierpaspoorten en andere vormen van commerciële werving en je moest elke dag 3 glazen melk drinken wat je dan mocht aftekenen op de melkglazen kaart die mits vol weer bonussen opleverden. Als kind had je natuurlijk niet door dat je zwaar gemanipuleerd werd door de melkfabrikanten. Zoals gezegd, koemelk is feitelijk alleen gezond voor het kalfje zoals borstvoeding voor de baby voorheen de beste voeding voor de baby was. Helaas zit er tegenwoordig al zoveel nanoplastic in borstvoeding dat de babys feitelijk al van binnen geplastificeerd worden...zo erg is het al gesteld met de nano-plastic partikels in onze leefomgeving en voeding. Als arts heb in mijn praktiserend bestaan grote veranderingen mee mogen maken en beslist niet allemaal ten goede van de humane gezondheid. Koemelk bevat veel verzadigde vetten en dat is weliswaar lekker maar bepaald niet gezond,. Het calcium valt overigens makkelijk uit andere voedingsmiddelen te betrekken en feitelijk is de schijf van 5 obsoleet geworden nu onze dagelijkse energie behoefte gewijzigd is in vergelijking met vroeger toen er veel meer fysieke arbeid verricht werd. Nu moeten we overmaat aan calorieën juist kwijt.

Jan_Koll
Jan_Koll17 okt. 2022 - 9:10

Met betrekking tot de lactose-intolerantie wil ik opmerken dat deze intolerantie kan worden “opgeheven”. Mijn echtgenote en ook iemand anders in mijn bekendenkring had daar best vervelend last van. Op een gegeven moment kreeg mijn echtgenote het advies bepaalde pilletjes te slikken voordat zijn iets met lactose nuttigde. Dat deed ze een poosje trouw en inderdaad had ze geen problemen meer met lactose-houdende producten. Na verloop van tijd vergat zij dat pilletje weleens en nam het dan achteraf, ook dan was er geen vervelende reactie op de lactose. Na verloop van tijd hield ze op met die pilletjes maar de lactose-intolerantie was gelukkig wel verdwenen. Wetenschappelijk natuurlijk niets waard, maar zij was van haar problemen af en de kennis op dezelfde manier ook. Later las ik ergens een artikel dat lactose-intolerantie veel voor komt bij mensen uit Afrika. Als verklaring stond daar bij dat dit veroorzaakt werd door het feit dat in Afrika alleen baby’s melk drinken maar dat een kind daar nooit meer melk drinkt of lactose-houdende producten eet. Dan ontwikkelt zich vanzelf lactose-intolerantie. En dan kom ik terug op bovenstaande ervaring: door “training” kun je kennelijk van lactose-intolerantie afkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!