Kassa

Is het wassen van rauwe kip veilig of verspreid je zo bacteriën?

  •  
13-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8168 keer bekeken
  •  
kip rauw vlees bereiden koken 1127

Het wassen van kip is niet zo hygiënisch als je denkt, waarschuwt het Voedingscentrum. Toch spoelt meer dan een kwart van de Nederlandse consumenten die kip eten het vlees af onder de kraan. Maar dat is niet geheel zonder risico: de waterspetters en het sap van de rauwe kip kunnen de bacteriën juist verspreiden. 

Iedereen weet dat de bacteriën van kip kunnen leiden tot een voedselvergiftiging. Het gaat vaak om campylobacter of salmonella. Het komt meestal voor dat mensen zich een paar dagen beroerd voelen, maar soms zijn de klachten veel erger. 

Ernstig ziek worden

Kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen of zwangere vrouwen kunnen ernstig ziek worden van deze bacteriën. Om deze reden deed het Voedingscentrum onderzoek naar de manier waarop mensen omgaan met kip.

Het Voedingscentrum noemt een paar resultaten "opvallend". Veel mensen geven aan de kip te wassen vanwege hygiëne, omdat ze dat van huis uit gewend zijn, of omdat ze het op die manier lekkerder vinden.

Verbazing vanuit het Voedingscentrum

"Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken, verbaasde ons wel", aldus Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

"Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten."

Tips voor als je de kip toch liever eerst wast

Als je de rauwe kip toch liever eerst wast voordat je het vlees bereidt, heeft het Voedingscentrum nog een aantal tips. 

Zo kun je:

  • Beter zorgen dat je zo min mogelijk spettert. Je kunt het beter voorzichtig onderdompelen in een schaal met water en citroen;
  • Het aanrecht goed schoonmaken na het wassen. Zorg dat alles aan bod komt, ook bijvoorbeeld de hendel van de kraan. Gebruik heet water en een sopje;
  • Het best met keukenpapier de kip afdrogen, en daarna gelijk weggooien;
  • Je handen grondig wassen met water en zeep na het aanraken van de rauwe kip. Het liefst ook tussendoor en na het afdrogen van de kip.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

freddy11
freddy1121 mei 2022 - 21:45

Dank zij de automatisering hoeven we niet maar na te denken. Kortom een heel verhaal en aan het einde bij het 3e aandachtstreepje de oplossing: gelijk weggooien! Alle moeite voor niets dus.

agapon1951
agapon195115 mei 2022 - 12:00

Heeft totaal geen zin kip te wassen of ander vlees, verspreiding van bacteriën vergroot je alleen maar. Zelf stroop ik de kip vanwege de vette buitenkant. Indien je kip schoon gemaakt hebt, gebruik dan de waterkoker, zet deze maximaal heet, en spoel direct alles af met de kip in aanraking is geweest. Wacht daar niet mee. Ontsmet tevens de omgeving met b.v. citroen houdende afwasmiddel.

.aagje
.aagje15 mei 2022 - 8:59

Persoonlijk leg ik eerst aluminium .folie neer dan de kip met vork uit de verpakking ,kruiden en met vork de pan in Folie weg . Vork in pan even verhitten

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid15 mei 2022 - 6:32

Het is nog nooit in mijn (71) jarige hoofd opgekomen om kip onder water te spoelen. Ga het dus ook niet doen.

1 Reactie
Kariena
Kariena15 mei 2022 - 6:58

Ik was al mijn vlees eer ik het gebruik en dep het daarna met keukenpapier wat direct in de kliko verdwijnt. Nog nooit iemand ziek geworden. Het is het totale plaatje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!