Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Is groente uit een pil de toekomst?

08-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
485 keer bekeken
  •  
20141208-kassagroen-pillen_5_01.jpg
Waar eeuwen geleden groentes nog flink in ons dieet vertegenwoordigd waren, zijn de porties groen bij het avondeten de laatste decennia ver te zoeken. De Hollander eet te weinig groentes en dat moet veranderen. We zoeken onze toevlucht daarom steeds meer bij vitaminepillen. Ze bieden de lusten, maar niet de lasten van groentes eten. Er is zelfs een innovatie die groentes in een pil kan stoppen. Is dit de toekomst?
Minder, minder, minder
Groentes zijn gezond, dat weet iedereen. Ondanks dat wij dit weten, belanden ze steeds minder in ons boodschappenmandje. De huidige cijfers rondom ons groentegedrag:
- Een volwassene moet 200 gram groentes per dag eten, maar 5% haalt dit.
- Een kind moet 150 gram groentes per dag eten, maar 1% haalt dit.
Deze feiten zijn zeer zorgelijk, aangezien de groente een bron zijn van goede stoffen die wij nu voor een groot deel missen. Hoewel wij steeds minder groentes eten, staat er tegenover dat wij steeds meer goed voedsel weggooien. Ongeveer 1/3 van ons voedsel verdwijnt niet in de mond.
Pil is wat ik wil
Hoewel een gezonde voeding voor de meeste mensen in alle nutriënten zou moeten voorzien, gebruikt een kwart tot de helft van de Nederlandse bevolking tussen 2007 en 2010 voedingssupplementen. De supplementen worden het hele jaar door gebruikt, maar tijdens de wintermaanden stijgt het gebruik ten opzichte van de rest van het jaar. Multivitamines zijn de meest gebruikte supplementen, gevolgd door vitamine C.
One pill to rule them all
Er is nu een nieuwe pil die inspeelt op bovenstaande trends. Door 'afvalstromen' bij de productie van bijvoorbeeld bietensap te gebruiken, heeft Eral Osmanoglou van Top B.V. een groentepil ontwikkeld. Het grote voordeel is dat er minder groentes worden weggegooid en mensen tegelijk wel groentes binnenkrijgen. Eral maakt hierbij gebruik van een techniek waarbij al het vocht uit het groentepulp wordt gehaald en enkel poeder overblijft.
To pill or not to pill?
De grote vraag: is dit een goede ontwikkeling? Kunnen wij de groentes aan de kant schuiven en overgaan op vitamine- of groentepillen? Volgens associate professor Ingeborg Brouwer op gebied van Voeding & Gezondheid aan de VU zijn groentes niet te vervangen. Wat groentes gezond maakt is niet enkel vitamine C, maar juist de hele combinatie van vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen. Neem je een enkele stof, hoeft dat helemaal niet gezond te zijn en kan het zelfs averechts werken. Daar komt nog bovenop dat een pil weinig vulling geeft voor de maag, dus dit moet gecompenseerd worden met andere vulling. Als dit ongezond is dan werkt een pilletje totaal averechts.
Meer, meer, meer
De ontdekker van de groentepil ziet zijn vinding ook niet als een vervanging. Hij heeft een studie gedaan naar ons dieet door de eeuwen heen en ziet dat wij steeds minder groentes eten. Zijn pil moet bovenop het huidige dieet komen. "We kunnen niet genoeg groentes eten!"
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor