Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is er een beha, onderbroek en panty voor elke huidskleur?

24-09-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2339 keer bekeken
  •  
beha's ondergoed 1127
Dat er meer dan één huidskleur bestaat, is duidelijk. Maar als men spreekt over huidkleurige lingerie of panty’s, schiet al snel het beeld van een lichtroze of lichtbeige gekleurde beha te binnen. Is er tegenwoordig voor elke huidskleur een ‘huidskleur’ beha, onderbroek en panty te vinden of bedoelen modeketens met de term huidskleur nog altijd alleen beige? En bij welke merken of winkels schiet het aanbod in verhouding tekort?
De typische beige huidskleur beha, onderbroek of panty is niet voor elke vrouw geschikt is. Zo zijn er mensen voor wie deze tint veel te licht is en wit afsteekt tegen de huid, maar ook vrouwen voor wie beige juist een paar tinten te donker is. Vooral (maar niet alleen) voor Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse personen speelt dit probleem. Ditzelfde probleem geldt ook voor make-upproducten als foundation, lieten we onlangs in Kassa zien.

Voorheen weinig aanbod in huidskleur kleuren

In 2017 bestond een huidkleurige beha of onderbroek in een andere kleur dan beige bij veel winkels niet. Als iemand die een niet soortgelijke huidkleur heeft een wit shirt over een beige beha draagt, of een beige onderbroek onder een witte broek, steekt het ondergoed af tegen de huid en gaat het doel van het huidkleurige ondergoed dus niet op. Want deze zou juist niét zichtbaar moeten zijn.
Hetzelfde principe geldt ook bij panty’s. Zodra het zonnetje begint te schijnen, wil je soms een panty dragen zonder dat dit opvalt. Maar als de kleur niet overeenkomt met de teint van je huid, zie je juist wel dat iemand een panty draagt. Het aanbod van panty’s bestond tot aan 2015 vooral uit: licht beige, beige en iets donkerder beige, waarbij er in het aanbod voor lichte panty’s heel veel kleurvariaties waren.

2017: #BennieBeige

Daarom werd in 2017 de hashtag #BennieBeige in het leven geroepen door het KRO-NCRV-programma Yo Mo!, om aandacht te vragen voor het gebrek aan kleuren bij veel winkelketens in huidkleurige beha’s. Voor de actie ging presentator Rowan Blijd bij lingeriewinkels en modeketens langs op zoek naar huidkleurige beha’s. Toen kon ze er niet één voor een donkere huidskleur vinden. Is het aanbod in kleuren sindsdien vergroot?

Aanbod in beha- en panty-kleuren gegroeid over de jaren

Het aanbod van kleuren in het huidkleurige beha-assortiment heeft sinds de actie in 2017 wel een groei doorgemaakt. Korte tijd na de actie lanceerde het Amerikaanse lingeriemerk Naja een collectie beha’s in zeven huidskleuren. Daarna verkocht het Nederlandse SuperBra in 2018 als eerste merk wereldwijd donkerkleurige beha’s in cupmaat D tot en met O. Het Britse modehuis Asos lanceerde in 2018 een lijn huidkleurig lingerie in vier huidskleuren.
Voor mannen bestaan er ook boxershorts in verschillende huidskleuren. Zo kwam het merk Bjorn Borg al in 2016 met een lijn voor mannenboxers en hotpants voor vrouwen in zes huidkleuren.
Het aanbod aan kleuren was én is bij panty’s nog altijd beter dan bij lingerie. Zo is er een scala aan specifieke modewinkels op internet te vinden die zich richten op donkere, Aziatische en Latijns-Amerikaanse vrouwen.

Hoe is het online aanbod nu bij gangbare winkelketens?

Om te kijken hoe het online aanbod voor in Nederland betaalbare modeketens voor ondergoed en panty’s erbij staat, deed Kassa een flinke zoektocht in september 2021. De onderstaande conclusies gelden voor deze peildatum.

C&A

Hoewel bij C&A online vooral het aanbod in lichtbeige beha’s en vrouwenonderbroeken groot is, is hier ook relatief veel ondergoed in donkerdere huidkleuren te vinden. Wat betreft panty’s is dit aanbod in tinten huidskleur niet zo groot: het aanbod bestaat met name uit ecru (kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat) gekleurde panty’s.

H&M

H&M heeft online een groot aanbod in vrouwenonderbroeken en beha’s in allerlei soorten huidskleuren. Daarbij is er ook voor donkere huidskleuren nog keuze uit verschillende typen beha’s, zodat er voor bijna ieder wat wils tussen zit. Daarnaast zijn de huidskleur panty’s in vijf tinten beschikbaar. Voor mannen is er bijna geen huidskleur ondergoed. De keten geeft zelf aan dat het een breed aanbod in kleurtinten heeft, maar dat dit aanbod afhankelijk is van het seizoen en daarom kan wisselen.

HEMA

Bij HEMA zijn onderbroeken, hemden, beha’s, panty’s en kousen online nog vooral verkrijgbaar in beige kleuren. Wel is er een zeer klein aantal van deze producten, namelijk een tweetal onderbroeken en hemden, in middelbruine kleur beschikbaar. Een donkerbruine kleur is er echter voor geen van deze producten.

Hunkemöller

Online heeft Hunkemöller tegenwoordig een veelzijdig aanbod in huidskleuren als het gaat om huidskleur beha’s. Bij slips, panty’s en kousen schiet dit aanbod echter tekort voor donkere huidskleuren, terwijl er een overvloed is aan producten in tinten lichtbeige.

Livera

Bij Livera is het online aanbod in lichtbeige vrouwenslips en beha’s overgroot. Er is echter een beperkt aantal slips en beha’s in andere huidkleuren te vinden. Er zijn bij de Livera online geen panty’s te vinden. Livera geeft aan dat de term huidkleurig lastig is gekozen, omdat er niet zoiets bestaat als één huidskleur. Daarom is het wat het merk betreft onmogelijk om een huidkleurige beha te maken. "Wel hebben we diverse kleuren beige in ons assortiment", aldus een woordvoerder.

Wibra

Online is het aanbod van Wibra niet erg groot, zeker niet als het gaat om huidkleurige onderbroeken en panty’s. Bij panty’s zijn er een drietal lichtbeige producten te vinden, bij hemden en slips enkel lichtroze. Voor mannen is geen huidskleur ondergoed te vinden.

Zeeman

Zeeman heeft online panty’s in verschillende huidskleuren beschikbaar. Echter, zowel het aanbod in lichtbeige kleuren als in donkerdere tinten is niet heel uitgebreid. Voor beha’s en onderbroeken is het aanbod in huidkleurige tinten nog minder uitgebreid en zijn er slechts drie beha’s in lichtbeige kleur te vinden. Er is voor mannen geen huidskleur ondergoed.

Reacties modeketens en winkels

Kassa heeft de bovenstaande merken gevraagd om een reactie op de bovenstaande conclusies. De reacties van H&M, Hunkemöller en Livera vind je hieronder. Van de andere merken heeft Kassa (tot op heden) geen schriftelijke reactie ontvangen.
Bron: Famme, Libelle, Mo Jo!, Harper’s Bazaar, Vice
Heb jij  een vraag over een consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Wil je over het onderwerp gluten discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!