Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is een speciale gehoorapparaatverzekering echt nodig?

15-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
25156 keer bekeken
  •  
gehoorapparaat gehoorapparaten 1127.jpg
Gebruik je een gehoorapparaat, dan is dit een onmisbaar hulpmiddel voor je. Als het bijvoorbeeld beschadigd is, stukgaat of je het kwijtraakt, wil je het zo snel mogelijk kunnen vervangen. Maar is je gehoorapparaat hiervoor wel verzekerd? En heeft het zin een om een gehoorapparaat verzekering af te sluiten via je audicien?
Laten we eerst een kijken hoe je hoortoestel verzekerd is met de verzekeringen die je al hebt.

Gehoorapparaat vergoeding via je zorgverzekering

Wanneer je het gehoorapparaat aanschaft, vergoedt je basisverzekering 75 procent van de kosten. Je eventuele eigen risico gaat hier nog vanaf. De overige 25 procent van de kosten betaal je zelf of kun je vergoed krijgen via een aanvullende verzekering. Je moet dan wel een hoortoestel aanschaffen van de categorie die de audicien je toewijst. Dat wil zeggen de audicien bepaalt welke categorie gehoorapparaat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Wil je een toestel van een hogere categorie? Dan vergoedt je zorgverzekering dat niet.
Daarnaast gaan zorgverzekeraars ervan uit dat je minimaal vijf jaar met het gehoorapparaat doet. Als het in de tussentijd vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat het kapot is of gestolen wordt, dan vergoedt je zorgverzekering dit niet. De zorgverzekeraar betaalt een tussentijdse vervanging alleen als je gehoor verandert of je een andere indicatie krijgt van je audicien waardoor je huidige gehoorapparaat niet meer voldoet.

Wat vergoedt de inboedelverzekering voor je hoortoestel?

Voor schade tijdens de gebruiksperiode van vijf jaar, moet je dus aankloppen bij een andere verzekering. Voor schade aan je gehoorapparaat kun je soms terecht bij je inboedelverzekering. De standaarddekking van je inboedelverzekering vergoedt schades door water, brand en diefstal. Als je gehoorapparaat kapot gaat om je er een glas water overheen stoot of het laat vallen, krijg je alleen een vergoeding als je een allrisk-dekking hebt.
De inboedelverzekering geldt alleen voor schades die in je eigen huis plaats vinden. Als je dus een wandelingetje maakt of een dagje uit gaat is je gehoorapparaat niet standaard verzekerd. Er zijn zelfs inboedelverzekeraars die al geen dekking meer bieden voor je gehoorapparaat in je eigen tuin of op je balkon. Controleer dit dus goed in de voorwaarden van je verzekering!
Voor schades buitenshuis kun je bij sommige verzekeraars een aanvullende buitenshuisdekking of kostbaarhedenverzekering afsluiten. Let daarbij wel altijd op het maximale bedrag dat je vergoed krijgt voor je gehoorapparaat. Dat verschilt namelijk per verzekeraar.

Hoe is je gehoorapparaat verzekerd tijdens vakantie?

Tijdens een weekendje weg of op vakantie is je gehoorapparaat verzekerd onder de bagagedekking van je reisverzekering. Er moet dan wel minstens één overnachting in je verblijf zitten. Voor alleen een dagje uit biedt de reisverzekering dus geen dekking. Daarnaast vergoedt de reisverzekering een maximaal bedrag voor je gehoorapparaat. Je vindt dit bedrag in de voorwaarden.

*Let op! In alle gevallen geldt dat als je het hoortoestel verliest of het gestolen wordt, je verplicht aangifte moet doen bij de politie als je de schade op je inboedel- of reisverzekering wilt claimen.

Waarom dan nog een aparte gehoorapparaat verzekering?

Bij de meeste audiciens kun je bij de aanschaf van je hoortoestel meteen een verzekering afsluiten. Daarmee ben je verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal van je gehoorapparaat. Deze verzekering is vooral nuttig als je géén buitenshuis- of kostbaarhedenverzekering bij je inboedelverzekering hebt. Als je die wél hebt, is je gehoorapparaat meestal al voldoende verzekerd. Controleer voor de zekerheid wel even of het maximumbedrag van de verzekering voor jou toereikend is.
Is het maximumbedrag van buitenshuis- of kostbaarhedenverzekering niet voldoende? Dan is het verstandig om kritisch te kijken of de premie de je audicien vraagt opweegt tegen het extra bedrag dat je vergoed krijgt.

Wat is goedkoper?

Als je geen buitenshuis- of kostbaarhedenverzekering hebt, is het belangrijk om te kijken wat voor jou goedkoper is. De aanvulling alsnog afsluiten óf een verzekering via je audicien. Omdat je bij de meeste gehoorapparaat verzekeringen in één keer voor vijf jaar de premie betaalt, moet je dit dus vergelijken met wat je in vijf jaar tijd voor de aanvulling bij je inboedelverzekering zou betalen.
*Goed om te weten! De meeste verzekeringen via de audicien hebben een na-u-clausule. Dit betekent dat als de schade ook gedekt wordt door je inboedel- of reisverzekering deze eerst moet uitkeren. Als de inboedel- of reisverzekering niet het volledige bedrag vergoedt dat nodig is voor het vervangende hoortoestel, vergoedt de gehoortoestelverzekering soms de rest.

Kort samengevat:

Een speciale hoortoestelverzekering lijkt misschien een goede keuze als de audicien je dit aanbiedt, maar blijf altijd kritisch. Deze verzekering is alleen interessant als de premie lager is dan een aanvullende kostbaarheden- of buitenshuisverzekering via je inboedelverzekering. En heb je genoeg spaargeld achter de hand om bij onherstelbare schade, verlies of diefstal zelf een nieuw toestel te kopen? Dan is dat misschien wel de beste keuze. Als is het maar omdat je dan niet hoeft te wachten op de schadeafhandeling van je verzekeraar en gewoon direct een nieuw toestel kunt kopen.

*Tip! Heb je je tijdens de aanschaf van je gehoorapparaat toch laten verleiden om een verzekering via je audicien af te sluiten? En heb je daar spijt van? Weet dan dat je 14 dagen bedenktijd hebt. In deze periode mag je altijd zonder kosten de verzekering weer annuleren.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!