Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Is de zeezoutbatterij de toekomst?

04-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
20140204-kassagroen-zeezoutjpg.jpg
We strooien het over ons eitje of gebruiken het als oplossing om de neus open te krijgen: zeezout. Waar wij het misschien nog gebruiken om de stoep ijsvrij te krijgen, zag oud-schaatser Marnix ten Kortenaar een toepassing die de wereld totaal zou veranderen. Een goedkope, schone en makkelijk te recyclen manier om energie op te slaan: de zeezoutbatterij.
Van Olympische schaatser naar wereldverbeteraar
Marnix ten Kortenaar stond jaren bekend als de schaatsprofessor. Als topschaatser kwam hij geregeld met schaatsinnovaties, waaronder de strips op het schaatspak. Als schaatser behaalde hij bij de Olympische Spelen in Nagano 1998 de tiende positie. Na zijn schaatscarrière richtte hij zich meer op zijn tweede liefde, de scheikunde. Tijdens een reis met de kerk naar Namibië vond hij die liefde weer terug toen hij geconfronteerd werd met een probleem.
Goedkoop en overal
In Namibië hielp hij mee bij de bouw van een weeshuis. Op dit weeshuis wilde men zonnepanelen bevestigen zodat ze daar meer faciliteiten konden toepassen. Het probleem bij zonnepanelen is echter dat ze overdag energie leveren en de energie vaak pas 's avonds nodig. De energie moet dus opgeslagen worden. Dit kon in een loodzuur-accu of lithiumaccu, maar deze zijn prijzig en in Namibië zijn niet de mogelijkheden om deze accu’s op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Hij moest op zoek naar een accu die goedkoop, schoon en makkelijk te recyclen was.
Een olympische innovatie
Terug in Nederland ging hij op onderzoek uit. Jarenlang testte hij verschillende ingrediënten voor een accu met zijn bedrijf Dr. Ten. Uiteindelijk kwam hij op een makkelijk te verkrijgen ingrediënt: zeezout. Samen met een geheime cocktail van milieuvriendelijke stoffen heeft Ten Kortenaar de basis gelegd voor een wereld van goedkope energieopslag. Dit betekent niet een revolutie voor het weeshuis in Namibië, maar ook in Nederland kan deze goedkope batterij ons dagelijks leven ingrijpend veranderen.
Groen energie + groene opslag
In ons land wordt het aandeel aan groene energie van de totale energiemix steeds groter. Het grote probleem met groene energie is dat we daarvoor afhankelijk zijn van de natuur en niet kunnen beslissen wanneer we de energie gebruiken. Door middel van de goedkope zeezoutbatterij is het mogelijk deze energie op te slaan en te gebruiken wanneer nodig. De batterij maakt ook nog iets anders mogelijk. Het opladen van elektrisch auto's duurt tegenwoordig heel lang. Daarom wordt er nu het snelle laden geïntroduceerd, binnen een half uur een volle auto. Het snelle laden is alleen niet mogelijk aan huis, omdat ons elektriciteitsnet dit simpelweg niet trekt. De zeezoutbatterij leent zich uitstekend om snel te ontladen. Door de batterij tussen het huis en de elektrisch auto te plaatsen is snel laden aan huis mogelijk. Een innovatie van olympisch formaat!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor