Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is alcohol (on)gezond? Zeven ontnuchterende vragen en antwoorden

07-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
798 keer bekeken
  •  
cafe gezelligheid drank bier wijn 1127
Als het gaat over drank valt al gauw het woord 'gezellig'. In gezelschap of tijdens een avondje uit kan het met een drankje erbij zeker gezellig worden. Maar is alcohol in beperkte hoeveelheid genuttigd ‘gezond’, zoals je ook wel hoort? Of is dat een mythe die inmiddels is doorgeprikt? Zeven vragen en antwoorden over drank!

1 – Wat is alcohol eigenlijk?

Alcohol is in pure vorm een heldere, kleurloze vloeistof met een sterke geur. Het draagt de scheikundige naam ethanol. Alcohol wordt gemaakt tijdens de gisting van fruit of granen. Langs natuurlijke weg levert dit een percentage van zo’n 15 procent alcohol op. Sterkere drank kan alleen op kunstmatige wijze worden gemaakt. Het proces hiervoor heet destilleren. De enige winkel die sterke alcoholhoudende dranken mag verkopen is de slijterij, schrijft de Drank- en Horecawet voor.

2 – Hoe lang in het lichaam?

Het kost je lichaam gemiddeld ongeveer anderhalf uur om een glas alcohol af te breken. Dat geldt voor bier, wijn en een borrel, mits in een bij de drank behorend glas geserveerd. Een borrel uit een gevuld frisdrankglas kost uiteraard meer tijd, omdat je dan een veel grotere hoeveelheid tot je neemt. Met vier glazen drank is het lichaam dus zo’n beetje zes uur zoet.

3 – ‘Bierontbijt’ of koffie?

Een biertje in de ochtend? Of een paar koppen koffie? Deze ‘middeltjes’ helpen niet om de katerige effecten van de drank te dempen of de afbraak van alcohol te versnellen. Als je veel hebt gedronken kun je de volgende morgen nog onder invloed zijn van de drank. Houd hier rekening mee als je deelneemt aan het verkeer.

4 – Water tegen de kater?

Omdat alcohol vocht aan het lichaam onttrekt, zou volgens een volkswijsheid water kunnen helpen om de effecten van een kater te dempen. Helaas is dit niet waar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

5 – Slecht voor de lever?

Alcohol is voor het menselijk lichaam een giftige stof. De lever is hét orgaan dat afvalstoffen verwerkt en afvoert. Wie veel drank consumeert, belast de lever en die kan daardoor problemen krijgen. Na langere tijd belast te zijn met alcohol, kunnen cellen van het orgaan afsterven en kan er littekenweefsel ontstaan. Dit wordt ook wel levercirrose genoemd. Andere bekende kwalen die ontstaan door drankgebruik zijn leververvetting en hepatitis.

6 – Gezond, of toch niet?

Er zijn studies die aangeven dat beperkte alcoholconsumptie voordeel geeft. Wie één (niet meer) glas per dag drinkt heeft een lager risico op hart- en vaatziekten.
Hier staan helaas veel potentiële gezondheidsnadelen tegenover. Om er een aantal te noemen:
Volwassenen (vrouwen en mannen) hebben een verhoogde kans op borstkanker bij de consumptie van een glas alcohol of meer per dag.  

Door te drinken, vergroot je ook de kans op het krijgen van darm- en longkanker. Omdat het afweersysteem mogelijk wordt geremd door alcohol, kan er een snellere verspreiding van tumorcellen plaatsvinden.
De hersenen zijn slecht bestand tegen alcohol.  Je kunt er (vervroegde) dementie door ontwikkelen. Regelmatig drankgebruik verhoogt de kans op het krijgen van een depressie.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen. De bloedsuikerspiegel wordt verstoord door alcoholgebruik.
En, zoals als gemeld bij punt vijf: drankinname verhoogt eveneens kans op het ontwikkelen van leveraandoeningen.
Kortom: het beetje positieve gezondheidseffect valt weg bij alle mogelijke gezondheidsnadelen die drank veroorzaakt.
Wil je meer weten over de gezondheidseffecten van alcohol? Het expertisecentrum alcohol, opgericht door het Trimbos instituut, heeft veel gezondheidsstudies onder de loep genomen.

7 - Wat adviseert de Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan van de regering. Sinds 2015 luidt het advies aan het Nederlandse volk over de consumptie van alcohol: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.'
Kun jij je hierin vinden? Praat onder dit artikel mee!
Bronnen: Nemo, RTL Nieuws, Trimbos instituut, KWF, Gezondheidsraad, Voedingscentrum

Meer over:

alcohol, wijn, slijterij, bier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!