Kassa

I&O Research: "Veel Nederlanders bezuinigen vanwege de inflatie"

25-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3240 keer bekeken
  •  
portemonne geld eurobiljetten 1127

Hoewel de meeste Nederlanders ondanks de inflatie nog altijd geen moeite hebben om rond te komen, houdt een meerderheid van 55 procent de eigen uitgaven sterker in de gaten. In juni was dat nog 43 procent. Dat blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research dat is uitgevoerd onder 1084 respondenten, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Eén op de vier Nederlanders heeft er moeite mee om rond te komen; uit onderzoek blijkt dat het voor deze groep "echt lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen". Bijna twee op de tien Nederlanders (19 procent) geeft aan dat ze goed op de uitgaven moeten letten, willen ze alles kunnen blijven betalen.

Eén op de twintig Nederlanders (5 procent) heeft momenteel al te maken met financiële problemen of verwacht daar op korte termijn mee te maken te krijgen.

Lagere middeninkomens worden geraakt

Uit het onderzoek is gebleken dat het niet alleen de minima zijn die door de inflatie worden geraakt. Onderzoeker Melle Conradie van I&O Research: "Ook een deel van de lagere middeninkomens dreigt in de problemen te komen."

Hoewel het logisch is dat mensen met een minimuminkomen of een inkomen onder modaal eerder te maken krijgen met de gevolgen van de inflatie, geldt voor Nederlanders in alle inkomensgroepen dat ze de inflatie gaan voelen in de portemonnee.

Meer compensatie van de overheid

Bijna de helft van de respondenten (45 procent) gaf aan dat niet alleen de lage inkomens, maar ook de middeninkomens meer tegemoetgekomen moeten worden door de overheid. 

Bovendien zijn verreweg de meeste respondenten voorstander van meer overheidscompensatie. Dat kan gaan om compensatie voor bepaalde inkomensgroepen, maar ook voor alle burgers. Dat zou bijvoorbeeld kunnen worden betaald door de winsten van bedrijven zwaarder te belasten: daarvan geeft ongeveer twee op de drie respondenten aan dat dit een redelijk goed tot zeer goed idee is.

Over het belasten van hogere inkomens zijn de meningen verdeeld. Ongeveer de helft (49 procent) is hier voorstander van. Impopulaire opties zijn het verder laten oplopen van de staatsschuld en eventuele aanvullende bezuinigingen.

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Helen 66
Helen 6625 jul. 2022 - 11:39

Als AOWer met een bruto jaarinkomen van net 27.000 euro, dus ver onder modaal, heb ook ik moeite met rondkomen en de financiele eindjes aan elkaar te knopen. Een maand is te lang, na 3 weken geld op. Spaargeld slinkt hard. Boodschappen onderhand ONbetaalbaar, elke week dubbeltjes per product duurder. Dit houdt alleen Rutte en Co zelf vol met hun 7% salarisverhoging. Egoisme ten top en de laagste inkomens laten barsten.

2 Reacties
elske44
elske4426 jul. 2022 - 8:13

IK ben het helemaal met U eens .Als 78 jarige ( dus gepensioneerde) is mijn pensioen in jaren(12) niet verhoogd ( deze maand een klein beetje ) .Nu gaat de FNV acties organiseren voor werkenden , maar gepensioneerden worden vergeten .En de regering vergeet ouderen helemaal .

JannyBoe
JannyBoe26 jul. 2022 - 8:53

Verwarrende reactie hoor @Helen 66. Kortgeleden schreef u nog over een AOW uitkering én een 'ukkepukke'pensioen en dan boven de inkomensnorm voor zorgtoeslag komen. Dat is met een meerpersoonshuishouding minimaal 40944. Begrijp ik iets niet goed? Eigen huis, geld om het huis te laten schilderen, wat aan de tuin te doen, om uit logeren voor de hond te betalen? Praat u zichzelf niet in de put? Tel uw zegeningen, hoe goed hebt u het eigenlijk echt in alle eerlijkheid?

edsnabel
edsnabel25 jul. 2022 - 11:10

De maandelijkse kosten blijven maar stijgen, energie €80, Huur €14, ziektekosten €10, Benzine echt duur, boodschappen lijken wel per maand duurder te worden en de inkomens blijven ver achter, dit gaat nog net maar moet niet verder stijgen dan kan het echt vast lopen, AOW en kelin penzioen net te veel voor extra energie toeslag, helaas. En maar meer mensen in ons land toelaten.

sessi
sessi25 jul. 2022 - 10:54

En wat dacht je van de extreme groep chronisch zieken waarvoor kleding en wasgoed al 20 jaar € 750'00 aftrekposten zijn per jaar. Regelmatig artsen ' specialisten bezoek. Om de anders te dag beddengoed wassen. Steeds meer eigen bijdragen gezondheidszorg medicatie enz.....Die doelgroep heeft weinig inkomen en meer uitgaven voor alles. Er blijft niets over voor fijne dingen wat hun leven nog bied. Die mogen ook wel eens extra toeslag hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!