Kassa

Inzien adoptiedossiers voortaan gratis

11-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinderen buiten 930x520
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil geadopteerden tegemoetkomen die met grote vragen zitten over hun afstamming en op zoek zijn naar hun ouders in het land van herkomst. Als adoptiedossiers worden beheerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid dan kunnen geadopteerden deze voortaan kosteloos inzien.
Ook krijgt de stichting FIOM, die helpt bij vragen over afstamming, een subsidie om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden van geadopteerden en hun adoptieouders.

Alleen voor geadopteerden in Nederland

Het gratis inzien van dossiers geldt alleen voor geadopteerden die naar Nederland zijn gekomen via inmiddels opgeheven organisaties die een vergunning hadden om te bemiddelen bij adoptie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het beheer van deze dossiers overgenomen.

Zoektocht in buitenland is lastig

Tot ver in de jaren tachtig was adoptie uit het buitenland niet aan veel regels gebonden. Het is daarom vaak niet eenvoudig om aanknopingspunten te vinden in een zoektocht. ,,Het is van belang te beseffen dat de adopties in een andere tijdgeest plaatsvonden en de dossiervorming destijds minder zorgvuldig plaatsvond dan nu het geval is'', aldus minister Dekker.

'Babyfarms' in Sri Lanka

Vorig jaar berichtte het tv-programma Zembla dat Sri Lanka bijvoorbeeld erkent dat er in de jaren tachtig 'babyfarms' waren in het land. Dat waren plekken waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. Er werd ook geknoeid met de identiteit van ouders en kinderen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

manwijf
manwijf11 jan. 2018 - 11:09

Het zal tijd worden, dat dat eindelijk eens goed geregeld wordt. Dat adoptie indertijd in een andere tijdgeest plaatsvond, is natuurlijk k kletskoek, minister Dekker! Dat is goedpraten van iets dat niet deugt. Adoptie is altijd al een vorm van kinderhandel geweest en is dat nu ook nog. Tot groot verdriet vaak van de geadopteerden. Afijn, de voorbeelden die je alleen al bij 'Spoorloos' voorbij ziet komen, zijn inmiddels legio. Te schandalig voor woorden, dat er in een beschaafde wereld verwende en vermogende ouderparen in staat gesteld worden, om andermans kinderen te kopen. Zgn. uit mededogen, maar eerst en vooral uit egoïsme. Als je zo graag zielige kinderen wilt helpen, kun je ook elke maand 100 euro overmaken. We moeten eens leren, dat het leven niet altijd maakbaar is. Leer leven met je teleurstelling. Niet iedereen krijgt alles in het leven dat hij graag wil. Je hebt geen recht op het kind van een ander!  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!