Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inzicht in zorg drukt sterfte darmkanker

16-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed1_10.jpg
Sinds alle artsen op dezelfde manier bijhouden hoe ze patiënten met darmkanker behandelen, overlijden jaarlijks tachtig mensen minder aan de gevolgen van een operatie. Dat blijkt uit gegevens van ruim 9000 patiënten van DICA, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen, meldt Trouw.
Tumor
DICA zet zich in voor uniforme registratie van behandelingen. Het systeem werd vijf jaar geleden voor het eerst gebruikt bij mensen met kanker in de dikke darm of endeldarm. Overleed in 2009 nog 4,5 procent van de geopereerden met een tumor in de dikke darm, vorig jaar was dat 2,6 procent.
Vergeleken
Bij de endeldarm daalde het sterfterisico van 2,4 naar 0,9 procent. Ook het aantal complicaties nam af (van 23 naar 13 procent). Of deze daling alleen is toe te schrijven aan een betere registratie, is onduidelijk. Inmiddels worden ook zestien andere behandelingen vergeleken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de aanpak van huidkanker en longchirurgie.
ANP/ Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!