Kassa

Inzameling elektrische apparaten stijgt spectaculair

29-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Recycle_01.jpg
De inzameling door de NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) van elektrische apparaten is in het eerste kwartaal van dit jaar spectaculair gestegen. In totaal werd 24,3 miljoen kilo aan consumentenapparatuur ingezameld: een stijging van 25% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan de gestegen inzameling bij gemeentelijke milieustraten en bij detaillisten. De NVMP heeft inzamelcontracten gesloten met vrijwel alle gemeenten en inmiddels heeft meer dan de helft van de detaillisten zich geregistreerd voor een afgiftevergoeding.
De stijging is het meest zichtbaar bij groot witgoedapparaten (wasmachines, vaatwassers, magnetrons). Meer dan twee keer zoveel van deze apparaten werd ingezameld, wat een gewichtstoename is van 85%. Hiermee is deze fractie de grootste binnen het totale inzamelvolume van de NVMP. De NVMP is verheugd over de stijging omdat zij garandeert dat alle apparaten die in het systeem komen, verantwoord worden gerecycled. Hierdoor hoeven minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. De NVMP verwacht voor dit jaar een verdere groei van het inzamelvolume. Ook de toenemende bekendheid van 'Wecycle' speelt hierbij een rol. De NVMP organiseert onder de vlag van Wecycle activiteiten en campagnes om meer elektrische apparaten en spaarlampen in te zamelen.
Hoog milieurendement
Veel gebruikte elektrische apparaten belanden op ongewenste plaatsen: in de afvalbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl een hergebruik van 70 tot meer dan 90% mogelijk is door effectieve recycling. De NVMP vindt het belangrijk dat op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. De NVMP heeft afspraken gemaakt met detaillisten, gemeenten en kringloopbedrijven die bijdragen aan deze doelstelling.
Kassa
Onlangs bleek in Kassa dat de reservepot voor de verwijderingsbijdrage op afgedankt bruin- en witgoed tot de rand toe is gevuld. Op dit moment zit er maar liefst 220 miljoen euro in de kas van de NVMP, de stichting van producenten en importeurs die de recycling coördineert. Daarom is in maart 2010 besloten dat de meeste producenten van elektronische apparaten vanaf volgend jaar stoppen met het innen van de verwijderingsbijdrage. Fabrikanten van grote witgoedapparaten, zoals wasmachines en koelkasten, stoppen in 2013 met het heffen van deze bijdrage.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!