Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inwoners eigen gemeente in de toekomst voorrang bij nieuwbouw

03-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
nieuwbouw 1127

In de toekomst moet het mogelijk worden voor gemeenten om bij een gedeelte van de nieuwbouwwoningen voorrang te geven aan de eigen inwoners van de gemeente. De wetswijziging kan in de loop van volgend jaar klaar zijn. 

Momenteel zijn gemeenten nog niet gemachtigd om invloed uit te oefenen op de toedeling van nieuwbouwwoningen, maar door de wetswijziging kan daar in de loop van 2022 verandering in komen.

Grens van 355.000 euro

In berichtgeving van De Volkskrant bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het gaat om zogeheten ‘sociale koopwoningen’. Dat zijn woningen met een maximumprijs van 355.000 euro; de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. 

Starters en éénverdieners in de knel

De aanleiding van de wetswijziging is dat de schaarste in die categorie van koopwoningen ertoe leidt dat vooral starters en éénverdieners in loondienst moeite hebben om zo’n huis te kunnen kopen. Het ministerie benoemt daarbij dat die situatie “onwenselijk” is. 

Huurwoningen

Momenteel kunnen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan eigen inwoners van gemeenten. Bij een wetswijziging wordt het percentage daarvan ook verhoogd van 25 naar 30 procent. 

Bron: ANP/De Volkskrant

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!