Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Inwoners eigen gemeente in de toekomst voorrang bij nieuwbouw

3 dec 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
nieuwbouw 1127

In de toekomst moet het mogelijk worden voor gemeenten om bij een gedeelte van de nieuwbouwwoningen voorrang te geven aan de eigen inwoners van de gemeente. De wetswijziging kan in de loop van volgend jaar klaar zijn. 

Momenteel zijn gemeenten nog niet gemachtigd om invloed uit te oefenen op de toedeling van nieuwbouwwoningen, maar door de wetswijziging kan daar in de loop van 2022 verandering in komen.

Grens van 355.000 euro

In berichtgeving van De Volkskrant bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het gaat om zogeheten ‘sociale koopwoningen’. Dat zijn woningen met een maximumprijs van 355.000 euro; de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. 

Starters en éénverdieners in de knel

De aanleiding van de wetswijziging is dat de schaarste in die categorie van koopwoningen ertoe leidt dat vooral starters en éénverdieners in loondienst moeite hebben om zo’n huis te kunnen kopen. Het ministerie benoemt daarbij dat die situatie “onwenselijk” is. 

Huurwoningen

Momenteel kunnen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan eigen inwoners van gemeenten. Bij een wetswijziging wordt het percentage daarvan ook verhoogd van 25 naar 30 procent. 

Bron: ANP/De Volkskrant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar