Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Invoer palmolie weer gestegen

19-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
palmolie 930x520
De invoer van palmolie trek weer aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de Nederlandse import van palmolie in 2017 na jaren van afname weer toegenomen.

Nederland grootste handelaar binnen EU

Palmolie wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs. Het wordt daarnaast ook gebruikt in shampoo, cosmetica en biobrandstoffen. Nederland is in de Europese Unie met afstand de grootste handelaar van de omstreden grondstof.

Palmolie belangrijke oorzaak ontbossing

De wereldwijde productie van palmolie is volgens tal van deskundigen een belangrijke factor bij ontbossing en uitputting van landbouwgrond. Ook zijn er zorgen over de arbeidsomstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen.

Steeds meer palmolie uit Latijns-Amerika

Er kwam vorig jaar voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie Nederland binnen. Dat is dik een vijfde meer dan een jaar eerder. Die toename komt voor ongeveer de helft doordat de prijzen zijn gestegen en voor de rest door de aangetrokken handel. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika.
Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de Europese Unie, op grote afstand gevolgd door Duitsland. Wat het land uitgaat zijn vooral palmoliefracties die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. Deze bewerking vindt in Nederland plaats. Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd. ANP

Meer over:

palmolie, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

ridoboka
ridoboka20 mrt. 2018 - 22:46

Zo denk ik er ook over. Palmolie is ook nog erg ongezond, vergeleken met alle andere oliën, heb ik een voedingsdeskundige op tv horen en zien zeggen!!

ohagenaar
ohagenaar19 mrt. 2018 - 19:59

Is o.a. Unilever hier voor verantwoordelijk en zo ja moeten we dan blij zijn met het hoofdkantoor in  Rotterdam.Als Kassa producten test of laat testen op smaak en of prijs, moet dan ook niet eens de impact op het milieu meegenomen worden. Als een product als oerwoud-onvriendelijk kan worden aangemerkt, moet dat ook besproken worden. Voor alle producten met palmolie is echt wel een alternatief voorhanden. Te koop bij een biologische supermarkt. Weliswaar duurder, maar wel een eerlijke prijs. Hoe kan het dat palmolie zo goedkoop is vergeleken bij andere spijsolie? Waarom wordt het nog steeds bijgemengd in autobrandstof terwijl er een machine is uitgevonden die bepaalde plastics kan recyclen tot vrachtwagenbrandstof. De argeloze consument wordt nog steeds medeplichtig gemaakt aan de ontbossing met dank aan de multinationals die het niets kan schelen wat ver van ons bed gebeurt. De namen van de schuldigen zullen dus genoemd moeten worden.

1 Reactie
Walker
Walker19 mrt. 2018 - 22:48

Precies!! Maakt niemand zich dan zorgen over de impact op het milieu??Gaan er dan nergens alarmbellen meer rinkelen??Dit kán toch zo niet?!Stop met de palmolie!!We hebben maar één aarde! >:((

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!