Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Internetcriminelen vaker actief op sociale media

31-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
383 keer bekeken
  •  
195x90_apps.jpg
Op sociale media delen we heel veel persoonlijk informatie. 'Met vrienden', denken we, maar als je niet uitkijkt kan een oplichter er misbruik van maken. Veel mensen reageren allang niet op mails van oplichters. Daarom verschuiven cybercriminelen hun activiteiten steeds vaker naar sociale media als Facebook, Instagram en LinkedIn.
Identiteitsfraude
Criminelen zijn op verschillende manieren actief. Bijvoorbeeld door het aanbieden van producten die niet geleverd worden. Criminelen zijn er nu achter dat mensen goed te foppen zijn als ze zich voordoen als een vriend of bekende. Dit doen ze door het accounts te hacken en via Facebook Messenger vrienden te benaderen. Dat gebeurt vaak met een zielig verhaal om de vriend of vriendin zover te krijgen geld over te maken. 
Opgelicht
Claudia Jacob uit Maastricht kreeg half januari een privébericht van haar nicht Jolanda, dacht ze. Jolanda vroeg haar om een paar honderd euro over te maken omdat haar internetbankieren niet functioneerde. Claudia wilde haar nicht helpen en maakte twee keer geld over via iDEAL. Ze kocht 3V-vouchers waarmee criminelen makkelijk en anoniem geld in handen kunnen krijgen. Pas later realiseerde ze zich dat ze is opgelicht door een vreemde. Het facebookaccount van Jolanda werd gehackt en een oplichter deed zich voor als haar nicht.
3V card
Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van zogenaamde prepaid creditcards om geld weg te sluizen. Een voorbeeld is de 3V card. De gedupeerde ontvangt een link om een iDEAL-betaling te doen. Hiermee wordt een anonieme kaart opgeladen. De crimineel haalt het geld er vervolgens snel vanaf. Omdat er nauwelijks gegevens worden gecheckt om zo'n kaart aan te vragen, is de kaart onder criminelen in opmars. Het bedrijf 3V card laat in Kassa weten dat ze de waarschuwingen op hun site opgeschroeft hebben. Daarnaast is het bedrijf aan het bedenken hoe ze het de crimineel zo moeilijk mogelijk kunnen maken. In de studio laat 3V card weten dat consumenten die zich snel melden (bij 3V card) na een transactie, zijn overboeking soms nog kan terugdraaien.
Reactie Facebook
Netwerksite Facebook laat in een reactie weten: "Helaas gebeuren er op Facebook ook dingen die er niet op zouden moeten gebeuren, net als in de 'echte wereld'. Er is uiteraard op Facebook geen plaats voor oplichting. Daar wordt dan ook resoluut tegen opgetreden."
Gehacked?
Is je account door iemand anders overgenomen? Dan kun je hier terecht om je account opnieuw te beveiligen: http://www.facebook.com/hacked. Je komt onder andere op deze pagina terecht als in je het hulpcentrum zoekt naar informatie over gehackte accounts.
Meer tips over veiligheid op Facebook vind je hier. Ben je opgelicht via Facebook of is jouw account gehackt? Doe aangifte via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting . Heb je een betaling via 3V card of een andere prepaid creditcard gedaan die je niet vertrouwt, meld het daar ook zo snel mogelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!