Kassa

Intelligent cameratoezicht voor slachterijen

  •  
25-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Varkens_930x520
Het cameratoezicht in slachterijen wordt gemoderniseerd ter verbetering van het dierenwelzijn. De Dierenbescherming, consultancybureau Deloitte, dierenwelzijnsorganisatie Eyes On Animals en slachterij Vion hebben  videosoftware ontwikkeld om iets te doen aan de tekortkomingen van het huidige cameratoezicht.
Het nieuwe camerasysteem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun gezamenlijke interactie. Hierdoor kunnen dierenwelzijnsproblemen sneller worden opgemerkt. De internationale vleesverwerker Vion gaat het nieuwe camerasysteem in al zijn slachterijen in Nederland en Duitsland invoeren.

Problemen ongezien bij huidig toezicht

De afgelopen jaren maken grote slachthuizen in Nederland wel gebruik van cameratoezicht, maar in de praktijk wordt maar een beperkte selectie videobeelden bekeken. Daardoor blijven mogelijke problemen ongezien.
Het nieuwe camerasysteem selecteert automatisch de videofragmenten die afwijken van het protocol in de omgang met dieren. Bijvoorbeeld een dier dat achterblijft en mogelijk gewond is, of als dieren in een groep op één plek stil blijven staan en ze in de stress kunnen raken. Als dat nodig is, kunnen de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion vervolgens actie ondernemen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!