Kassa

'Instituut voor onderzoek cyberveiligheid'

29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Nederland moet een aparte instelling krijgen die onderzoek doet naar digitale veiligheid. Dat willen D66, CDA en VVD. De partijen vinden dat de kennis van de gevaren achterloopt en dat er niet genoeg samenwerking is. Daarom vragen ze minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om te kijken of zo'n instituut er kan komen.

NCSC nog te versnipperen

Nederland heeft al een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast zijn er onderzoeksinstellingen als TNO, bedrijven als Fox-IT en clusters als The Hague Security Delta. Maar het is volgens D66 nog te versnipperd. De partij wil ook dat er meer geld naar de bestaande onderzoekers gaat. ,,We moeten voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken'', aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven die woensdag het voorstel doet tijdens de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid.
Als voorbeeld van hoe het moet, noemt Verhoeven het lab QuTech in Delft. Daar doen de universiteit en TNO onderzoek naar quantumcomputers, de technologie van de toekomst. Die zijn oneindig veel sneller dan de snelste computers van dit moment. Het instituut wordt gesteund door de overheid en door grote bedrijven als Microsoft en Intel. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!