Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Installateurs in actie tegen koolmonoxide

18-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cv_3.jpg
De installatiebranche gaat maatregelen nemen om de koolmonoxideproblemen met cv-installaties terug te dringen, laat brancheorganisatie UNETO-VNI woensdag weten.
Aanscherpen
De belangenclub wil vooral dat de vakbekwaamheidseisen van monteurs en het toezicht op de naleving worden aangescherpt. UNETO-VNI gaat op korte termijn voorstellen doen hierover aan de betrokken ministers. Volgens de organisatie hebben de problemen van koolmonoxide te maken met de installatie van de ketels, niet met de apparaten zelf. Volgens het OVV-rapport ligt het probleem ook wel degelijk bij de apparaten, omdat ze niet zijn beveiligd tegen foute installatie of tegen het afgeven van te veel koolmonoxide.
Meeste installateurs hebben zaken voor elkaar
Volgens Titia Siertsema, voorzitter van de branchevereniging, heeft het overgrote deel van de installateurs de zaken goed voor elkaar. ,,Verreweg de meeste bedrijven leveren iedere dag opnieuw goed, veilig en verantwoord werk af. Maar dat is voor ons niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel'', zegt de voorzitter.
''Niets mis met ketels''
Ook volgens de Nederlandse cv-ketelfabrikanten, verenigd in de VFK, is er niets mis met de ketels. ,,Die voldoen aan alle internationale wettelijke eisen. Het probleem is dat er in Nederland totaal geen eisen gesteld worden aan de mensen die de ketels ophangen. In andere landen speelt dit probleem niet'', laat een woordvoerder weten. Het bredere probleem is volgens hem dat de kennis in de installatiebranche is gedaald.
Het ministerie van Volksgezondheid, dat door de OVV wordt opgeroepen tot regulering en toezicht, kon woensdag nog geen inhoudelijke reactie geven.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!