Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Inspuiten van fillers kan leiden tot afsterven weefsel en blindheid

21 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
botox fillers 1127
Fillers laten inspuiten kan leiden tot het afsterven van weefsel en zelfs zorgen voor blindheid. Dit kan gebeuren wanneer een filler in een bloedvat wordt gespoten waardoor deze verstopt raakt, met als resultaat dat het huidweefsel of de oogzenuw afsterft. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Kassa liet in 2016 al zien hoe makkelijk het is om als 16-jarige lipfillers te krijgen.
In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 150.000 fillerinjecties plaats. Het afsterven van weefsel komt wereldwijd voor bij 1 op 6.600 fillerinjecties. Volgens dermatoloog dr. Peter Velthuis is het een alarmeren complicatie die grote gevolgen kan hebben. “De oogcomplicatie komt wereldwijd waarschijnlijk bij 1 a 2 gevallen per dag voor. We zien dat deze complicatie met name veel in Azië optreedt, omdat daar vaak fillers op de neus worden ingespoten en dus dichtbij het oog.”
Het is volgens Velthuis belangrijk om goed te kijken waar de bloedvaten te lopen, zodat ze niet geraakt worden met het inspuiten. Fillers kunnen opgelost worden met het toedienen van het enzym hyalonuridase, zodat het bloedvat weer doorgankelijk wordt.
Bron: Erasmus MC

Meer over:

fillers, lichaam

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar