Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Inspraak nodig bij zorgverzekeraars'

18-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgkosten_03.jpg
Zorgverzekeraars zouden zich veel meer als coöperaties moeten opstellen en verzekerden inspraak geven in het beleid en de manier waarop de zorg wordt ingekocht. Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie stelt dat voor in de maandag verschenen publicatie Zorg met een hart.
Mondige burgers zijn onmisbaar
In die notitie worden manieren gezocht om de zorg toekomstbestendig te maken. Mondigere burgers zijn daarvoor onmisbaar en ze moeten ook serieus worden genomen, aldus het Wetenschappelijk Instituut. Dat signaleert dat zelfs de meest zelfbewuste mensen nu maar moeizaam hun weg kunnen vinden in het huidige zorgaanbod. ,,Patiënten willen terecht meebeslissen over hun zorg en behandeling. Dit bevordert ook de kwaliteit van zorg en vermindert de kosten. Het blijkt dat goed geïnformeerde patiënten vaak een minder belastende ingreep kiezen.’’
Scherp letten op overbehandeling
Verder wordt gepleit om nog meer werk te maken van preventie en om scherper te letten op overbehandeling, het verlenen van zorg die niet bewezen effectief is. De auteurs stellen dat ,,kwaliteit van zorg, leven en sterven niet altijd hoeft te betekenen dat alles wat medisch mogelijk is ook moet worden toegepast''.
De publicatie Zorg met een hart wordt 11 januari uitvoerig besproken tijdens een congres.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!