De in opspraak geraakte chirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen krijgt ontslag. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten die bij hem een maagverkleiningsoperatie ondergingen. De 59-jarige man, die al op non-actief stond, is incapabel. De inspectie voor de gezondheidszorg wil dat hij in Nederland niet meer mag opereren.
De directie en de raad van bestuur van het ziekenhuis presenteerden dinsdag de resultaten van een onderzoek naar chirurg Nick Reijnen. Volgens het rapport maakte hij tijdens operaties bovengemiddeld veel fouten. Ook was hij bij de nabehandeling slordig en informeerde hij zijn patiënten onvoldoende. De man luisterde verder vrijwel nooit naar zijn directe collega's.
Duidelijk is nu dat van de zeven mensen die stierven nadat ze bij hem een operatie hadden ondergaan, er vijf last hadden van een naadlekkage. Vier van hen gingen direct dood na de operatie en een vijfde enkele maanden later. Een zesde overleed aan een complicatie die vaker voorkomt na een maagoperatie, en van een zevende staat niet vast of de operatie de oorzaak van het overlijden was.
De affaire kwam in april aan het licht toen een nabestaande van een overledene de publiciteit zocht en zich meer nabestaanden en patiënten met klachten meldden. Later bleek dat de chirurg al in Duitsland was veroordeeld voor dood door schuld wegen slordigheden bij een ingreep.
De Inspectie van de Gezondheidszorg wil dat de medicus wordt geschrapt uit het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg-register). De inspectie legt de zaak voor aan het tuchtcollege. Als dat ermee instemt, mag de hij nergens meer in Nederland als arts aan de slag.
De vele complicaties in het ziekenhuis in Emmen hadden het ziekenhuisbestuur eerder moeten opvallen, zei Maarten Rutgers, voorzitter van de raad van bestuur. Volgens hem werkte de chirurg als het ware op een eiland. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Voorlopig stopt de kliniek met de zogenoemde bariatrische ingrepen.
Reijnen ging vooral bij complexere operaties in de fout. Hoe vaak precies, kon het bestuur niet zeggen, omdat die getallen staan in een deel van het rapport dat niet openbaar mag worden gemaakt. De chirurg had geheimhouding via de rechter afgedwongen. Enkele betrokkenen bekijken de mogelijkheid van een hoger beroep.
Ook willen nabestaanden aangifte doen van dood door schuld en het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade. ,,Maar het is goed dat Reijnen is ontslagen en dat het ziekenhuis toegeeft dat er grote fouten zijn gemaakt'', stelt Herma Petersen van de lotgenotengroep in een reactie. Zij verloor in maart haar man nadat hij een maagoperatie had ondergaan. Maar als de chirurg zijn excuses zou aanbieden, zou het volgens haar nog stukken beter voelen.
Het Scheper Ziekenhuis hoorde in het najaar van 2008 voor het eerst van een verdacht sterfgeval. Rond de jaarwisseling kwamen er meer signalen. De bewuste operaties hebben over het algemeen plaats bij ernstig zieke mensen die onder meer door extreem overgewicht een groot risico lopen te overlijden.
ANP