Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inspectie waarschuwt: zonnepanelen zijn makkelijk te hacken via de omvormer

30-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6000 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_nb_20221109

Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) zijn zonnepanelen makkelijk te hacken via de omvormer. De omvormers in de panelen worden gebruikt om de zonne-energie om te zetten in bruikbare elektriciteit, maar veel omvormers voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

“Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet aan de norm voor cybercriminaliteit”

Door omvormers te verbinden met het internet, kunnen eigenaren van zonnepanelen monitoren wat hun energieopbrengst is. Maar dat is dus niet zonder risico, stelt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid.

Hackers lijken daardoor vrij spel te hebben. Niet alleen kunnen zij zonnepanelen van afstand uitschakelen of bestoken met ddos-aanvallen, ook is het mogelijk via de omvormers persoonsgegeven buit te maken.

De omvormers hebben ook andere mankementen

Verder komt uit het onderzoek van de toezichthouder naar voren dat vijf van de negen onderzochte omvormers storingen kunnen veroorzaken. Als voorbeeld noemt de RDI radio’s en draadloze tags om deuren te openen, die beide als gevolg van een storing minder goed kunnen functioneren. Ook de administratieve eisen laten te wensen over. Zo ontbreken handleidingen bij de omvormers en vermelden niet alle fabrikanten hun contactgegevens. Daardoor kunnen consumenten met vragen of problemen moeilijker contact opnemen.

Advies: voorzie de omvormer van een sterk wachtwoord en voer updates uit

Fabrikanten van de omvormers zijn pas vanaf augustus volgend jaar verplicht te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De RDI hoopt nu dat zij met de onderzoeksbevindingen aan de slag gaan, zodat alle omvormers vanaf die datum aan alle eisen voldoen. De toezichthouder adviseert voor nu om de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!