Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inspectie roept bloeddrukmedicijnen met 'valsartan' terug

05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
medicijnen 930x520
Een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt uit de handel genomen. De medicatie is vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is. De stof is in de medicijnen terechtgekomen tijdens het productieproces in China, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Doe navraag bij arts of apotheek, maar stop niet met medicijn

Mensen die de medicatie gebruiken kunnen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Ze kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. ,,Het is expliciet niet de bedoeling dat patiënten zonder overleg met hun arts stoppen met het gebruik van het geneesmiddel", aldus de inspectie.

Terugroepactie in heel Europa

De terugroepactie geldt voor heel Europa. Het gaat volgens de inspectie alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China. Deze medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen.
De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees. De medicijnen worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!