Kassa

Inspectie maakt meer vieze horeca zichtbaar

22-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
horeca 930x520
Consumenten kunnen van steeds meer horecazaken zien hoe het er met de voedselveiligheid is gesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een kaart waarop de actuele resultaten van inspecties in de horeca te zien zijn. Vanaf komende maandag is de beoordeling van alle bezochte zaken in Den Haag daarop te zien.
Lunchrooms
Eerder maakte de NVWA al inspectieresultaten van lunchrooms openbaar. Maar uiteindelijk wil de voedselwaakhond dat van alle horecazaken in heel Nederland inzichtelijk wordt of ze op de juiste manier omgaan met voedsel, hygiënisch werken en genoeg doen aan ongediertebestrijding. Van de gemeente Utrecht is dat al te zien op de website van de NVWA en op een mobiele app. Amsterdam en Rotterdam moeten volgend jaar volgen, daarna de rest van het land.
Kleuren
Op de kaart krijgen alle bedrijven een kleur. Groen betekent dat geen problemen zijn gevonden. Geel betekent dat verbeterpunten zijn gevonden, bij oranje zijn die dusdanig dat de NVWA verscherpt toezicht heeft ingesteld. Rood betekent dat een bedrijf is stilgelegd.
Transparantie
,,We hopen vooral dat dit de naleving bevordert. Bedrijven willen graag groen kleuren'', legt een woordvoerder van de NVWA uit naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Daarnaast gaat het om transparantie. ,,We willen zoveel mogelijk van onze informatie openbaar maken, uiteraard wel binnen de kaders van de wet.''
Drie maanden
Een gele, oranje of rode beoordeling blijft drie maanden staan op de website en de app, ook als binnen een week bij een nieuwe inspectie is gebleken dat het probleem is verholpen. ,,Daar hebben we voor gekozen om het eerlijk te houden. Het ene bedrijf krijgt sneller een herkeuring dan het andere'', zegt de woordvoerder. Als een bedrijf onder verscherpt toezicht staat, dus een oranje beoordeling krijgt, wil dat overigens nog niet zeggen dat er gevaren dreigen voor de volksgezondheid. ,,Als dat zo is, dan sluiten wij de boel namelijk direct.''
Bron: ANP/NVWA

Meer over:

nvwa, inspectie, horeca
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

eekho133
eekho13321 aug. 2019 - 10:21

Hallo !  Wil nog wel hier even iets kwijt over de hygiene in Nederland wat betreft de voedselketen,en waar werkelijk geen mens over schijnt te valllen;in casu de zogenaamde "smaakpolitie" ,die mij na het aankaarten van het structurele probleem niet eens een mailtje terugstuurden.  Ik vind het ongelofelijk smerig en zelfs ranzig in heel Nederland dat er zonder handschoenen voedsel bereid wordt,en daarna nota bene aan geld gezeten wordt.Heb meerdere malen met buitenlandse gasten met stomheid geslagen staan kijken naar een verkoopster die een broodje haring maakte;met haar handen het broodje onsmakelijk opentrok de haring er tussen deed,met de handen uitjes pakte,en toen wilde afrekenen. Zij mocht natuurlijk het broodje zelf opeten !  Of ergens een broodje kroket bestellen dat gebracht wordt met de duim op het broodje...pfff kan nog wel even verder gaan. Heel Nederland vind dit de normaalste zaak van de wereld ! 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!