Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inspectie: Blijf Philips apneu-apparaat gebruiken, stoppen is riskant

16-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
Slapen bed apneu snurken
Mensen met een apneu-apparaat van Philips kunnen deze het beste blijven gebruiken. Onlangs waarschuwde de fabrikant voor het risico dat stukjes schuimrubber in de apparaten kunnen loslaten. Maar er zijn "geen acute risico's voor gezondheidsschade", concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Centra voor Thuisbeademing.
De organisaties zeggen dat er geen schadelijke effecten op de lange termijn optreden. Ze baseren zich op de gegevens die op dit moment bekend zijn bij Philips. Direct stoppen met het gebruiken van het apneu-apparaat zou voor alle gebruikers juist grote risico's met zich kunnen meebrengen. Naast stukje schuimrubber zou er ook een chemische damp vanaf kunnen komen, zei Philips.

Te grote deeltjes

De IGJ heeft onafhankelijke deskundigen geraadpleegd en een advies uitgebracht: de mogelijk losschietende deeltjes van de geluiddempende foam zijn "voor het overgrote deel" te groot om in de longen opgenomen te worden. Het kan wel zorgen voor een hoestbui, meldt de inspectie.

Onderzoek

De langetermijneffecten kunnen nog niet helemaal worden uitgesloten, ondanks dat de inspectie nu geen bewijs hiervoor ziet. Philips moet daarom nader onderzoek doen. Andere factoren die de problemen kunnen verergeren, bijvoorbeeld het gebruik van schoonmaakmiddelen waar ozon in zit of een hoge temperatuur, is "hoogst waarschijnlijk niet aan de orde".
Wereldwijd gaat Philips 3 tot 4 miljoen apparaten vervangen of het geluiddempende onderdeel vervangen. Zo'n 50.000 apneupatiënten gebruiken het apparaat van Philips.

Apneu

Mensen met apneu gebruiken een dergelijk apparaat om tijdens het slapen goed te kunnen blijven ademhalen. De ademhaling stokt tijdens de slaap, waardoor apneupatiënten in hun slaap verstoord worden en de volgende dag niet uitgerust zijn, met prikkelbaarheid en concentratieproblemen als gevolg.  Op langere termijn lopen patiënten onder meer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes. ANP

Meer over:

philips, apneu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!