De inlevering van statiegeldflessen verloopt nog steeds moeizaam, meldt televisieprogramma Kassa. Bij twee van de drie verplichte inzamelpunten worden de flessen niet of slechts deels ingenomen. Vooral de NS-stations zijn een probleem, maar ook de inname bij tankstations langs de snelweg verloopt niet vlekkeloos.
Per 1 juli 2021 zitten op zowel de grote als kleine plastic flessen statiegeld. Deze moeten bij 3 verplichte innamepunten ingeleverd kunnen worden.
Bij de grote supermarkten verloopt dat over het algemeen goed. Maar uit een steekproef van Kassa blijkt dat 7 van de 17 grote tankstations aan de snelweg alleen statiegeld teruggeven op flesjes die ze zelf verkopen. Dat is vaak een zeer beperkt assortiment. Andere statiegeldflessen nemen ze niet in terwijl dit wel verplicht is.
Bij het derde innamepunt, de grote treinstations, is er zelfs helemaal geen mogelijkheid tot inleveren van plastic flessen.
De Nederlandse Spoorwegen erkent dat de juiste inname-apparaten hiervoor nog steeds ontbreken. Door aanbestedingsproblemen worden deze op zijn vroegst pas deze zomer verwacht. En dan nog maar op 5 van de geplande 50 stations.
Statiegeld Nederland meldde eerder deze week dat 80% van de statiegeldflessen inmiddels wordt ingenomen. Hier gaat het zowel om grote als kleine flessen.
De grote plastic flessen worden voor zo’n 95% ingeleverd. Dat betekent dat van de kleine flesjes zo’n 70% wordt ingenomen. En dus een derde (30%) niet. Dat zijn zo’n 270 miljoen flesjes die dus niet gerecycled worden en kunnen bijdragen aan het zwerfafval op straat.
Kassa, 26 februari 2022, NPO 1, 19.05uur
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het is weer frappant om het gestuntel van de invoering van de verplichtingen door de staat en het organiserend vermogen van de toezichthouder aan te zien. De staat voert het statiegeld in zonder het inzamelen op orde te hebben en uitgerekend de NS het staatsbedrijf bij uitstek in een mogelijke voorbeeld functie zamelt nauwelijks in. Hoe kweek je in godsnaam vertrouwen in je doelstelling denk ik dan. Regeren is vooruitzien is het gezegde maar dit is bij deze invoering en het toezicht niet echt aanwezig want de drift tot afschaffen van het contante geld heb ik in dit verhaal niet voorbij zien komen. In de toekomst wordt het statiegeld weer een heerlijke melkkoe voor de banken wanneer ook het inleveren van de flessen een verplichte pintransactie gaat worden. Als elke pintransactie straks bv. een eurocent kost krijg je als klant van 10 cent dus 9 cent terug tel dat eens op over de honderden miljoenen flesjes nou dat wordt lachen hoor.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!