Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inname statiegeldflessen nog steeds een probleem: 270 miljoen flesjes dragen mogelijk bij aan zwerfafval

26-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
822 keer bekeken
  •  
20220226_persbericht_statiegeld

De inlevering van statiegeldflessen verloopt nog steeds moeizaam, meldt televisieprogramma Kassa. Bij twee van de drie verplichte inzamelpunten worden de flessen niet of slechts deels ingenomen. Vooral de NS-stations zijn een probleem, maar ook de inname bij tankstations langs de snelweg verloopt niet vlekkeloos.

Per 1 juli 2021 zitten op zowel de grote als kleine plastic flessen statiegeld. Deze moeten bij 3 verplichte innamepunten ingeleverd kunnen worden.

Bij de grote supermarkten verloopt dat over het algemeen goed. Maar uit een steekproef van Kassa blijkt dat 7 van de 17 grote tankstations aan de snelweg alleen statiegeld teruggeven op flesjes die ze zelf verkopen. Dat is vaak een zeer beperkt assortiment. Andere statiegeldflessen nemen ze niet in terwijl dit wel verplicht is.

Bij het derde innamepunt, de grote treinstations, is er zelfs helemaal geen mogelijkheid tot inleveren van plastic flessen.

Aanbestedingsproblemen bij de NS

De Nederlandse Spoorwegen erkent dat de juiste inname-apparaten hiervoor nog steeds ontbreken. Door aanbestedingsproblemen worden deze op zijn vroegst pas deze zomer verwacht. En dan nog maar op 5 van de geplande 50 stations. 

270 miljoen flesjes worden niet gerecycled

Statiegeld Nederland meldde eerder deze week dat 80% van de statiegeldflessen inmiddels wordt ingenomen. Hier gaat het zowel om grote als kleine flessen.

De grote plastic flessen worden voor zo’n 95% ingeleverd. Dat betekent dat van de kleine flesjes zo’n 70% wordt ingenomen. En dus een derde (30%) niet. Dat zijn zo’n 270 miljoen flesjes die dus niet gerecycled worden en kunnen bijdragen aan het zwerfafval op straat.

Kassa, 26 februari 2022, NPO 1, 19.05uur

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!