Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inlichtingendiensten nog steeds de fout in

12-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
privacy_04.jpg
De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD gaan nog steeds af en toe de fout in met het verzamelen en verwerken van gegevens. Ze ondernemen acties waarvoor geen wettelijke basis is. Tegelijk is het zo dat ze niet stelselmatig buiten de wet om gegevens hebben verzameld.
Vorig jaar
Dat concludeert de CTIVD, de onafhankelijke commissie die toezicht houdt op de AIVD en de MIVD. De diensten deden onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. 3 jaar geleden werden de onrechtmatigheden ook al geconstateerd en op dit punt is er dus geen sprake van verbetering, gaf CTIVD-voorzitter Harm Brouwer dinsdag toe.
Onrechtmatigheden
Hij noemde de onrechtmatigheden ,,geen kattenpis'' en stelde dat ze ernstig genomen moeten worden. Anders kan de balans tussen het belang van het voorkomen van bijvoorbeeld terrorisme enerzijds en grondrechten van burgers anderzijds verstoord raken.
'Wet loopt hopeloos achter'
Schouw signaleerde dat de wet ook ,,hopeloos achterloopt''. Ook andere partijen zien dat probleem. De VVD waarschuwt dat modernisering van de wet er niet toe mag leiden dat de diensten op grote schaal lukraak informatie gaan binnenslepen omdat het technisch kan.
Onderschepping gegevens
Dat de wet modernisering behoeft, was in december ook de conclusie van de commissie-Dessens. Plasterk stelde dinsdag het ,,voor het merendeel'' eens te zijn met Dessens. Die had erop gewezen dat nu alleen gesprekken en internetverkeer via de ether of satelliet mogen worden onderschept, maar dat veel internetverkeer tegenwoordig via glasvezelkabels gaat.
Privacy burgers
Het kabinet bestudeert nu hoe dat onderscheid kan worden opgeheven, zonder dat dat ten koste gaat van de privacy van Nederlandse burgers. Plasterk erkent ook dat de aansturing van de AIVD voor verbetering vatbaar is.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!