Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inkomstenbelasting lager, btw omhoog

14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
calculator_01.jpg
Het kabinet wil de belasting op arbeid verlagen en tegelijk de belasting op consumptie verhogen. Tarieven in de inkomstenbelastingen kunnen omlaag als het hoge en lage btw-tarief samengevoegd worden, wat leidt tot een hogere btw-opbrengst.
Staatssecretaris Frans Weekers wil daarover in debat met de Tweede Kamer, meldde hij donderdag in een brief over zijn toekomstige 'fiscale agenda' aan de Tweede Kamer. Zijn agenda is een antwoord op een verzoek van de Kamer vorig najaar om een herziening van het belastingstelsel. Weekers gaf in een toelichting op zijn plannen aan dat de tarieven voor de inkomstenbelasting mogelijk omlaag kunnen naar respectievelijk 30, 40 en 50 procent. Nu is dat nog 33, 42 en 52 procent. Werken en ondernemen wordt volgens hem daardoor lonender. De staatssecretaris wil de maatregelen geleidelijk invoeren, te beginnen bij een ,,beperkte verhoging'' van het verlaagde btw-tarief met 2 procentpunt naar 8 procent, wat ongeveer 1,4 miljard euro oplevert. Alleen voor voedingsmiddelen kan bij wijze van uitzondering het lage tarief blijven gelden. Het geopperde uniforme btw-tarief van 19 procent (zelfde als huidige algemene tarief) moet dan wel worden verhoogd om eenzelfde opbrengst te halen, aldus Weekers. Met een hogere btw-opbrengst kan volgens hem het aantal rijksbelastingen worden teruggebracht van 22 naar zestien. De verpakkingenbelasting kan bijvoorbeeld worden afgeschaft. Het tarief voor de vennootschapsbelasting, de winstbelasting voor bedrijven, kan verder omlaag richting 24 procent. Dat tarief is door het kabinet van VVD en CDA dit jaar al verlaagd naar 25 procent. Weekers wil fraudeurs harder aanpakken. Die verliezen wat hem betreft het recht op een voorlopige teruggaaf op de inkomstenbelasting. Over de afgelopen twee jaar heeft de fiscus al 90 miljoen euro aan onterechte uitbetalingen weten te voorkomen. Momenteel zijn er nog 16.000 fraudetips in onderzoek. ,,Ik werp een dam op voor lieden die de schatkist als pinautomaat gebruiken. Fraudeurs ontneem ik per direct het recht op een voorlopige teruggaaf'', aldus Weekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!