Kassa

Rechter: inkomensverklaring voor huurverhoging toegestaan

10-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_koopwoning_huurwoningen
Het afgeven van inkomensverklaringen voor het bepalen van inkomensafhankelijke huurverhogingen is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een bodemprocedure die de Woonbond had aangespannen tegen onder meer de Belastingdienst en een Amsterdamse woningstichting.
Vanaf 2013 hebben huishoudens met een bruto jaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen. Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst.

Oordeel van de Raad van State

Begin 2016 oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was. Het was strijdig met de privacywetgeving. Daarom eiste de Woonbond dat de huurverhogingen werden teruggedraaid. Na de uitspraak van de Raad van State werd de wet veranderd en werd de Belastingdienst verplicht de inkomensverklaring toch af te geven. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

snuffelbaard
snuffelbaard11 jan. 2018 - 15:46

Absurd! Alweer een gerechtelijke dwaling.. Niemand, en zeker niet mijn huurbaas heeft iets te maken met mijn inkomen behalve de belastingdienst. Alleen die zou eventueel mogen zorgen voor huur naar inkomen, mocht Den Haag besluiten daartoe over te gaan. Waar ik het overigens NIET mee eens ben, maar dat is weer een ander verhaal. Zorg maar eens voor voldoende - betaalbare - woningen voor iedereen..

ohagenaar
ohagenaar10 jan. 2018 - 23:13

Vragen staat vrij in onze samenleving. De woningverhuurder mag dus om deze gegevens vragen. Maar de belastingdienst mag ze niet geven. Dit blijft volgens mij in strijd met de privacy-wetgeving. Wij betalen belasting o.a. dat de wetten worden gehandhaafd. De overheid mag zichzelf dus niet boven de wetten stellen die zij zelf heeft ontworpen en goedgekeurd. Dit onderwerp is volgens mij nooit voldoende in de Tweede Kamer besproken of getoetst aan de mening van de oppositie. Ik heb het gevoel dat de rechtspraak krom is en de rechter niet links maar op de hand van de VVD

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!