Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Inkomenskloof top en werkvloer neemt toe'

23-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemer_47.jpg
De inkomensverschillen tussen de top van de grote beursgenoteerde bedrijven en de werkvloer zijn in 2014 fors toegenomen en die kloof zal nog groter worden. Dat blijkt uit een beloningsanalyse door adviesbureau Focus Orange en Het Financieele Dagblad.
Stijging
Het basisloon van de bestuursvoorzitters van de bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index, steeg afgelopen jaar met gemiddeld 5,2 procent. Dat is veel harder dan de inflatie, en ruim drie keer zo hard als het modale salaris. Het gemiddelde basissalaris van de topbestuurders ligt inmiddels op 1 miljoen euro. De totale beloning inclusief cash bonus en uitgekeerde aandelen kwam uit op gemiddeld 3,7 miljoen, exclusief pensioenkosten, aldus de analyse.
Topbeloningen toenemen
Dat is 12 procent meer dan het voorgaande jaar. Het modaal inkomen steeg in 2014 met 1,5 procent en kwam uit op gemiddeld 35.000 euro volgens het Centraal Planbureau. De komende jaren kan de topbeloning nog sterker toenemen, doordat beursgenoteerde bedrijven een steeds groter percentage van de beloning variabel maken.
'Dubbele hefboom'
De topbeloningen kunnen volgens de analyse fors oplopen vanwege 'een dubbele hefboom'. Het basissalaris neemt toe omdat bedrijven niet achter willen blijven bij elkaar. Die verhoging werkt ook door in de variabele beloning, omdat die is gebaseerd op het basisloon. Daar komt bij dat de variabele beloning als percentage van de totale beloning ook toeneemt. ,,Dat laatste vergroot de kans dat er vaker exorbitante bedragen worden uitgekeerd die tot maatschappelijke verontwaardiging leiden'', concludeert het onderzoek. ANP

Meer over:

inkomen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!