Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Inkomensdaling na baanverlies onbekend

16-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nibudlogowebzonderrandklein.jpg
Volgens een onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) weet veertig procent van de werknemers die hun baan verliezen niet hoe hoog hun nieuwe inkomen wordt. Werklozen vinden het moeilijk om de financiële gevolgen van hun werkloosheid te overzien. NIBUD is ervan geschrokken dat zo weinig mensen na baanverlies inzicht in hun nieuwe situatie hebben.
Cijfers
47% weet niet hoe ze lang ze een WW-uitkering krijgen. 20 % weet niet hoe zijn inkomenssituatie zal veranderen. Het is lastig om op het moment van baanverlies een (goede) inschatting te maken van hun nieuwe inkomen. Bijna 40 procent heeft geen flauw idee wat hun inkomen wordt en 20 procent schatte dit inkomen zelfs te hoog in. Van de werklozen verliest 42 procent per maand tussen de 300 en 600 euro. Een kwart van de werklozen is dit verlies zelfs meer dan 900 euro per maand. Ruim een kwart leent sinds zijn baanverlies om bepaalde uitgaven toch te kunnen blijven doen. Drie kwart van de werklozen maakt zich zorgen over hun financiële situatie.
Werkloosheidsberekenaar
Veel werklozen worden verrast door de grote inkomensval. Daarom wijzen Nibud en Centiq, een wijzer in geldzaken, op de vernieuwde Werkloosheidsberekenaar. Hiermee kan je berekenen wat er met je besteedbaar inkomen gebeurd als je je baan verliest. Op deze manier kunnen financiële problemen worden voorkomen.
Onderzoek
Uit het onderzoek van Nibud blijkt dat te veel werklozen niet weten hoe hun financiële situatie na baanverlies eruit zal komen te zien. Op deze manier komen werklozen in financiële problemen. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van een digitale vragenlijst die in maart 2010 aan respondenten is voorgelegd. In totaal hebben 499 werklozen aan het onderzoek meegewerkt. Dit is een representatieve weergave van de werklozen bevolking in Nederland, als we uitgaan van de CBS-cijfers van februari 2010. De helft van de respondenten is korter dan een jaar werkloos, de andere helft zit langer dan een jaar zonder baan. Bron: Nibud
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor