Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mobiel op afbetaling kan vanaf vandaag BKR-registratie opleveren

1 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
samsung smartphone apps 930x520
Telecomproviders moeten vanaf maandag 1 mei voordat zij een krediet voor een mobiele telefoon verstrekken verplicht een zogeheten inkomens- en lastentoets uitvoeren. Daarmee moet worden bepaald of het verantwoord is om aan consumenten een krediet te verstrekken. Onderdeel van de toets is het opvragen van de kredietstatus bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). 
Inkomenstoets en registratie
Valt zo'n lening voor een nieuwe smartphone hoger uit dan 250 euro, dan moet de koper vanaf 1 mei worden geregistreerd bij het BKR. De telecomaanbieders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de inkomenslastentoets en de registratie bij het BKR.
Meer dan 250 euro
De verplichting, opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), geldt voor alle mobiele telefoons met een waarde van meer dan 250 euro die op afbetaling worden gekocht. Naast het opvragen van de kredietstatus controleert de telecomprovider ook het inkomen en de woonlasten van de consument. Telecomproviders bepalen overigens zelf de richtlijnen voor het al dan niet verstrekken van een krediet.
BKR-registratie verplicht
Als de koper van een nieuwe mobiel, duurder dan 250 euro, kredietwaardig blijkt dan mag hij een lening voor een telefoon aangaan. Dit krediet wordt verplicht geregistreerd bij het BKR. Bij bijvoorbeeld het aangaan van een lening of hypotheek wordt er gekeken naar die gegevens.
Beschermen
Begin dit jaar werd bekend dat de regels voor telefoons op afbetaling strenger zouden worden. Dat moet consumenten beschermen tegen te hoge schulden.
Beter inzichtelijk
Naast de inkomenscheck moeten de kosten voor telefoons apart worden vermeld van de abonnementskosten, zodat beter inzichtelijk is hoeveel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken. ANP / Kassa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

christin
christin4 mei 2017 - 5:28

Wat een onzin. Bij het BKR word je alleen geregistreerd als je wanbetaler bent omdat je een achterstand hebt op een lening. Niet als je  trouw je leningen op tijd afbetaalt.  Dus heb je een mobieltje met abonnement en je betaalt keurig iedere maand dan krijg je geen BKR-registratie. 

agapon
agapon1 mei 2017 - 19:09

Ten eerste als we al die mobieltjes die een enorme schade veroorzaken aan het milieu een in de ban doen en lekker weer sociaal met elkaar bezig gaan i.p.v. een extra verslaving in de hand te werken. Heb je de genoemde kosten (eerdere reacties) ook niet en hoeft de maatschappij er ook niet voor op te draaien.
Ten tweede de AFM is niet functionerende toezichthouder die in het verleden door veel mensen door ineffectiviteit veel mensen grote verliezen laten leiden (b.v. Groen Invest Robina). Ze zou zich eens beter kunnen bezig houden met dringender zaken dan een mobieltje en ook die interne zwijgplicht eens afschaffen, zodat men nu eens wel transparantie verkrijgt.
Ten derde een BKR registratie voor een dergelijk laag slaat nergens op. Bovendien gewoon de mogelijkheden op krediet kopen niet toestaan, probleem opgelost, echter dan  is weer tegen de schenen van de uitbuiters van de leveranciers, immers rente verlies.
Ten vierde zie ik het als een inbreuk in mijn private als een telecomprovider gemachtigd is om mijn inkomens te toetsen. Ook mijn woonlasten gaat ze geen ........ aan. Een mobiele telefoon is echt iets anders dan een hypotheek op een woning.
De Afm zou zich eens met wat serieuzer zaken bezig moeten houden zoals banken die woekerpolissen verkopen, banken zoals de Dexia op het matje roepen, toezicht houden op de marktwerking die er absoluut niet is b.v. VGZ - Unive - IZZ zijn allemaal een bedrijf. Hoezo marktwerking enz enz   

harmsen
harmsen1 mei 2017 - 18:43

Wat als je alles keurig netjes betaald in die twee jaar. Vervalt dan de BKR-registratie? Wat ik overigens flauwe kul vind dat je ook geregistreerd wordt als je rood staat voor meer dan € 250. Rood staan lost zich wel op op korte termijn. En hoe controleer ik of die registratie wel vervalt?

oudewouter
oudewouter1 mei 2017 - 17:03

Een prima idee. Te veel mensen (vooral jongelui)  steken zich zo ver in de zorgen dat ze er niet meer uitkomen en dan mag de "maatschappij"  er voor opdraaien om de problemen op te lossen . Een boel mensen moet je helaas tegen zichzelf in bescherming nemen omdat ze er anders een puinhoop van maken.  "Betutteling" wordt dit door sommigen genoemd. Jammer, maar dat is kennelijk hard nodig. Ach, die registratie bij BKR ?  Wie hoor je nou nog klagen dat het mogen "rood staan"  bij de Bank ook een BKR registratie oplevert?  t 'Ja, als het te veel oploopt kan het bij aanschaf van een huis ook problemen geven, er zijn grenzen wat een gezin kan uitgeven. Betaal je altijd netjes?  Dan staat u ook als "nette betaler"  ingeschreven.  Dat is ook wat waard!

hobri
hobri1 mei 2017 - 16:44

Belachelijk....Ik heb al jaren een abonnement met telefoon(iedere 2 jaar een nieuwe) nooit betalingsproblemen gehad en nu zou ik ineens verantwoording af moeten gaan leggen. kijk als er nu mensen zijn die niet op tijd betalen etc dat kan ik begrijpen. Maar als je gewoon netjes betaald vind ik het te gek voor woorden.

pk49
pk491 mei 2017 - 15:11

en de betutteling gaat maar door met alweer een absurd regeltje.

don45
don451 mei 2017 - 13:15

het is onderhand net of je een langlopende hypotheek afsluit.een mobiel met abn voor 45 euro per maand 24 maanden waarom naar het BKR deze.45 euro abn per maand voor de sportclub word ook niet bij het BKR gemeld.het is de verantwoording van de telecom aanbieder om te oordelen, een BKR registratie voor een mobiel van 250 euro of 800 vind ik veel te ver gaan.

don45
don451 mei 2017 - 13:11

hebben we straks nog prive??    voor een mobieltje moeten ze alles van je weten, je inkomen uitgaven enz.te gek voor woorden, het zal er niet beter op worden.weer zo'n stomme zet van Den Haag.

harryromijn
harryromijn1 mei 2017 - 12:17

Een bedrag van € 250+ op AFBETALING kopen ?  Voor een wasmachine zou ik me nog iets voor kunnen stellen, alhoewel... ik zou dan eerst naar de Kringloop gaan. Maat voor een smartphone... is de techniek van 2 jaar geleden ook goed genoeg. Zelfs onze kroonprinses kan het uitstekend met een "afdankertje van pa of moe" doen ( goed zo, meneer Alex Van Buuren.. )