Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inkomens en schulden huishoudens gestegen

26-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520 geld
Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is vorig jaar met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei is nu voor het vierde jaar op rij positief, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uitgaven aan belastingen nemen ook toe

Wel is de reële groei lager dan een jaar eerder door de toegenomen inflatie, merkt het statistiekbureau daarbij op. Ten opzichte van een jaar eerder is de beloning van werknemers met 13 miljard euro gestegen tot 347,7 miljard euro. Naast de werknemers zagen ook zelfstandigen hun inkomen toenemen, met 4,5 miljard euro.
Met de positieve economische ontwikkelingen van het inkomen van huishoudens groeide ook de grondslag voor belastingen en sociale premies. De uitgaven van huishoudens aan belastingen en premies namen dan ook met 5 procent toe en hadden daarmee een drukkend effect op het beschikbaar inkomen.

Toenemende studieschulden

De schulden van huishoudens stegen met 9,5 miljard euro, voor een deel door toenemende studieschulden. Daarentegen losten huishoudens per saldo een miljard euro af op hun kortlopend consumptief krediet. Het grootste deel van de schulden van huishoudens bestaan echter uit hypotheekschulden. De totaal uitstaande hypotheekschuld steeg in 2017 tot 672 miljard euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!